Två bidrag från tekniktävlingen ”Ventilation i energieffektiva flerbostadshus” har testats i laboratoriemiljö. Nu har slutrapporten med resultatet publicerats.
Vid IVL har forskare tagit fram en lösning som ska underlätta övervakningen av avloppsledningar. Sensorer och AI gör att den snabbt kan varna om bland annat föroreningar.
Jag skulle vilja veta vilket ljudkrav som gäller för avloppsinstallationer. Vi har alltid sagt att det är 30 dB enligt BBR:s kolumn för "Ljud som innehåller tydligt hörbara variationer, impulser eller toner, exempelvis från hiss, WC och tvättmaskin". Nu har jag fått synpunkter från en del VVS-konsulter att det är enligt kolumnen "Kontinuerliga bredbandiga ljud, exempelvis från frånluftsdon och radiatorer". Vad är det som gäller?
På en skola ska ett ventilationsaggregat bytas ut som underhållsåtgärd. Ingen annan förändring ska göras för byggnaden. Luftflöden är detsamma liksom nyttjandet av lokalerna före och efter åtgärd. Det befintliga aggregatet är av typen FTX med motströmsväxlare. Det nya som ska in är av typen FTX med roterande VVX. Är detta aggregatbyte anmälningspliktigt?
Maksimera har utvecklat en taklastare som underlättar ergonomiskt och bidrar till säkrare transporter. Produkten är nominerad till Nordbyggs Guldmedalj 2023.
I 23 år har ett stort snölager i Sundsvall försett stadens sjukhus med energisnål och miljövänlig kyla. Sedan starten har anläggningen fungerat klanderfritt. Ett antal förbättringar har dock gjorts.
100 miljoner grader. Det är vad fusionsplasmat ska värmas upp till och bli framtidens energikälla. Nu satsar svenskar på att skapa storskalig och hållbar fusionskraft.
Att beräkna hur, och på vilka tak, solceller ska placeras har sina utmaningar. Nu håller forskare på att ta fram en metod som med hjälp av artificiell intelligens, AI, ska underlätta det arbetet.
I det här numret, som har tema energi, kan du bland annat läsa om fusion, energieffektivisering av tvättstugor, fastighetsbolags solelstrategier, vätgas som energilager och snökyla.
Dessutom möter du Jenny Jonsson, vd på Byggvesta, och besöker renoveringen av anrika Kungshuset i Lund.
I Sjöbo har Sjöbohem skapat ett eget system i sin strävan att få fastigheterna självförsörjande på grön energi. Här samverkar sol- och vindkraft samt vätgaslager. En testanläggning sitter på Sjöbohems kontor. Nu väntar räddningstjänsten.
Ett vanligt problem i nya och välisolerade byggnader är att de inte kan värmas upp på ett tillfredställande sätt. Värmesystemen är underdimensionerade. En ny guide ska råda bot på detta.
Det går att spara energi utan att det blir för kallt genom att reglera värmen smartare. Det menar Daniel Olsson, CIT Renergy, som studerat behovsanpassad värmereglering i ett BeBo-projekt.
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
I Trelleborg pågår ett stort arbete för att skydda kommunen mot framtida översvämningar. Skydd av olika slag ska byggas när vattnet kan stå en meter högre.
Det är ett stort ingrepp när en av Lunds äldsta byggnader ska renoveras och moderniseras. Ett hisschakt har tagits upp mitt i den byggnadsminnesmärkta 1500-talsmiljön. Här krävs en varsam hand, diverse speciallösningar och många burkar linoljefärg.
Allt fler hushåll producerar egen el med hjälp av solceller. Ett projekt på Chalmers har studerat förutsättningarna för dessa prosumenter i framtidens elsystem.