Allmännyttans digitaliseringsinitiativ har lanserat verktyget Digitaliseringsradarn. Syftet är att kartlägga var bostadsbolagen befinner sig i sin digitalisering samt att bostadsbolagen ska kunna lära av varandra och samverka.
Två gång- och cykeltunnlar i Trelleborg håller på att rustas upp med ny belysning. Med avancerad teknik för belysningsstyrning uppnår man både ökad säkerhet och hållbarhet.
Eurovents vägledning för val av luftfilter har uppdaterats och översatts till svenska. Skriften riktar sig till VVS-konsulter, alla som arbetar med ventilationssystem, fastighetsförvaltare samt tillverkare.
Det finns goda möjligheter att återvinna värmen ur avloppsvattnet från byggnader. Särskilt från duschar visar en rapport. Fram tills nu har det varit oklart hur det kan påverka reningsverken.
Hur kommer elbilarna laddas i framtiden och vilka är för- och nackdelarna med olika sätt att ladda? Det är några av frågeställningarna som tas upp i en forskningsrapport från Uppsala universitet.
För att mäta kvaliteten på nya vägbeläggningar används främst metoder som kräver att prover borras upp ur vägen. Men det finns potential att använda teknik som mäter beläggningen under färd.
I detta nummer har vi tittat på några av de innovationer som just nu revolutionerar branschen och som både kan förenkla och förbättra framtidens byggande i något som kallats den fjärde revolutionen. Från ångmaskiner till elektrifiering mot datorisering och nu till AI och robotisering.
Vi har ett trångt utrymme under en garageramp till ett cykelrum, det blir en specialdörr som inte klarar 2 meter fri höjd. Dörren till cykelrummet är en extra dörr, som egentligen inte behövs utrymningsmässigt. Den kan tas bort men kan samtidigt vara bra att för att underlätta med cyklarna.
Kan man ha en passage till cykelrum med lägre fri höjd än 2 meter? Det är inte utrymningsväg och inte arbetsplats. Gäller den fria höjden i BBR alla dörrar?
En ny lösning underlättar återbruk genom att koppla information från en byggnads 3D-modell direkt till en produktbank och marknadsplats. Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild, och White Arkitekter står bakom tjänsten.
Det tog en stund att trimma in systemen. Men nu fungerar allting jättebra. Så sammanfattar Per Wallgård, Sveafastigheter, sina erfarenheter av kvarteret Neptun.
I våras arrangerade Energi- och Miljötekniska Föreningen, EMTF, en tävling med syfte att konstruera ett energisnålt och hållbart värmesystem. På Nordbygg korades vinnaren.
Riksantikvarieämbetet tar fram ett nytt register som på sikt ska innehålla information och kunskapsunderlag om all bebyggelse med identifierade kulturvärden i Sverige.
Problemen med korrosion i värme- och kylsystem växer. För att förebygga detta måste konsulten bli bättre på att skriva bygghandlingar. Det menar Rafael Ospino, en av författarna bakom en ny rapport.
Elsäkerhetsverket har publicerat nya starkströmsföreskrifter som kommer att gälla från 1 december 2022. Syftet med de nya föreskrifterna är att förenkla och förbättra befintligt regelverk för att få ändamålsenliga och begripliga regler.
Det tog en stund att trimma in systemen. Men nu fungerar allting jättebra. Så sammanfattar Per Wallgård, Sveafastigheter, sina erfarenheter av kvarteret Neptun.
VA-ledningar som läggs idag ska hålla en hög kvalitet för att kunna uppnå en lång livslängd. Det ställer krav på att beställarens byggledning görs systematiskt och med bra kvalitet. En ny handbok ska hjälpa till med det.
Din användarprofil har aktiverats från en annan enhet. Om det inte är du som loggat in bör du snarast ändra ditt lösenord eller kontakta vår kundservice på 08-457 10 00 eller kundservice@byggtjanst.se