Feedback
Varan har lagts till i varukorgen
Lisa Sass gata
Lyftet på Lisa Sass gata
Renoveringar 2 sep 2015
Före och efter på Bostadsbolagets nyrenoverade Lisa Sass gata i Backa, Göteborg. Foto: Anna-Klara Aspegren/Bostadsbolaget
Renoveringen på Lisa Sass gata var omfattande. Den gick på djupet med otrygga strukturer, med energieffektivisering och med att hitta nya smarta lösningar. Läs om hur Bostadsbolaget med enkla grepp gjorde stor skillnad.
En enkel sökning på nätet och de första chattarna man hittar om Lisa Sass gata i Göteborgsstadsdelen Backa handlar om otryggheten. Det flesta inläggen beskriver ett nedgånget bostadsområde med bråk och stök, men att det är ”ok om man inte tänker gå ut på kvällarna”.  En beskrivning som förstås inte borde kännas bra för någon fastighetsägare. Det var det här som Bostadsbolaget ville ändra på när de började sin renovering av de tre husen.

Fortsätt läsa – starta din prenumeration!

För 6 190 kr/år (ex. moms) får du obegränsad tillgång
till allt vårt digitala innehåll. Varje dag uppdateras nyheter
om lagar, regler, hållbarhet och ny teknik – i ett flöde som
du själv kan styra.


Prova kostnadsfritt i 14 dagar.

FAKTA Renoveringen på Lisa Sass gata

Byggår: 1970

Renovering: Balkong, förråd, entréer, klimatskal, FTX, utemiljö

Ledord: Trygghetsskapande, energibesparande, fortsatt låga hyror

Antal lägenheter: 300 varav 80% 1 rok om 25,4 kvm

Genomförande: Totalentreprenad ABT06 av bostadskoncernen Serneke som också byggde balkongförråden på uppdrag av och efter förslag från Bostadsbolaget.

Projektkostnad: 110 milj kr

Hyreshöjning: 605 kr/mån för balkong. Inglasning 119-204 kr/månad.

Källa: Bostadsbolaget
OM Framgångsfaktorer

Att våga ta ett större grepp

Att arbeta i boendesamverkan

Att ta ekonomiskt ansvar

Källa: Bostadsbolaget
OM Erfarenheter att ta med till framtida projekt

Balkonglösningen med förråd. Löste problemet med otrygga källarförråd.

Att sätta ventilationen på utsidan av förrådet. Lyckat resultat av samarbete mellan kompetenser.

Den omvända arbetsordningen. Bruttolistor från boende, ingenjörer och andra yrkesroller blev arbetsunderlag för arkitekter och övriga konsulter.

Den gedigna förankringen. Samarbetet mellan de boende och andra intressenter.

Källa: Bostadsbolaget
Bevaka ämnen i artikeln

Renoveringar
Fackområden

Förvaltning
Fler nyheter

FAKTA Renoveringen på Lisa Sass gata

Byggår: 1970

Renovering: Balkong, förråd, entréer, klimatskal, FTX, utemiljö

Ledord: Trygghetsskapande, energibesparande, fortsatt låga hyror

Antal lägenheter: 300 varav 80% 1 rok om 25,4 kvm

Genomförande: Totalentreprenad ABT06 av bostadskoncernen Serneke som också byggde balkongförråden på uppdrag av och efter förslag från Bostadsbolaget.

Projektkostnad: 110 milj kr

Hyreshöjning: 605 kr/mån för balkong. Inglasning 119-204 kr/månad.

Källa: Bostadsbolaget
OM Framgångsfaktorer

Att våga ta ett större grepp

Att arbeta i boendesamverkan

Att ta ekonomiskt ansvar

Källa: Bostadsbolaget
OM Erfarenheter att ta med till framtida projekt

Balkonglösningen med förråd. Löste problemet med otrygga källarförråd.

Att sätta ventilationen på utsidan av förrådet. Lyckat resultat av samarbete mellan kompetenser.

Den omvända arbetsordningen. Bruttolistor från boende, ingenjörer och andra yrkesroller blev arbetsunderlag för arkitekter och övriga konsulter.

Den gedigna förankringen. Samarbetet mellan de boende och andra intressenter.

Källa: Bostadsbolaget