Krävs separat frånluftsdon om ugnen är placerad i ett högskåp?
Jag behöver er hjälp med tolkning av en text i Boverkets byggregler, BBR. (Kopplat framför allt till nybyggnad av flerbostadshus.)
Avsnitt 6:2524 säger att ”…ventilation i kök ska utformas så att god uppfångningsförmåga uppnås vid matlagningsplatsen.” Tillhörande allmänt råd säger ”…ett frånluftsdon med tillräcklig kapacitet bör vara placerat ovanför matlagningsplatsen”.
Jag vill få klarhet i om kraven på ventilation i kök är uppfyllda om köket frånluftsventileras med en spiskåpa injusterad för grundflöde (10 l/s) och forceringsflöde (för att uppnå god osuppfångning), detta oavsett om ugnen är placerad i spisen eller i ett högskåp?
Eller krävs det även ett separat frånluftsdon ovanför en ugn placerad i ett högskåp?
Hur definieras matlagningsplatsen?