Varan har lagts till i varukorgen

Rekordstor prisökning på fjärrvärmen

Värme 18 sep
falkoping-fjarrvarmeror
Falköpingsborna får betala 1 150 kronor per megawattimme fjärrvärme (inklusive moms) år 2023. Förra året var siffran endast 872. Foto: Mostphotos, fotomontage
Under 2023 har fjärrvärmebolagen genomfört rekordhöga prishöjningar. I Falköping höjdes fjärrvärmepriset med nästan 32 procent. Det visar årets Nils Holgerssonundersökning.

Prisutvecklingen på fjärrvärmen har under många år varit måttlig då den har legat i linje med eller understigit konsumentprisindex, KPI. Men nu har situationen ändrats. Mellan åren 2022 och 2023 höjdes priset med i genomsnitt 8 procent för landets kommuner. Det är den högsta höjningen sedan 1996 då Nils Holgerssongruppen började att granska fjärrvärmepriserna.

– Aldrig tidigare har vi sett så stora prisökningar på fjärrvärme som i år. Närmare en tredjedel av alla fjärrvärmebolag höjer sina priser med 10 procent eller mer. Det är klart att det blir kännbart för kunder när värmekostnaderna stiger så dramatiskt på kort tid, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Storfors dyrast i landet

Bolaget som höjt priset mest är Solör Bioenergi i Falköping, tätt följt av Eda Energi och Bromölla Fjärrvärme. Dyraste fjärrvärmekommunen i landet är nu Storfors och sedan kommer Nordanstig.

Fjärrvärmepriser-Nils-Holgerssonundersökningen Fjärrvärmepriser år 2022 och 2023. Källa: Nils Holgerssongruppen

Skillnaderna mellan fjärrvärmebolagen är stora. Det är nästan dubbelt så dyrt (95 procent dyrare) i Storfors jämfört med Luleå som sedan många år tillbaka är landets billigaste kommun.

Vill stärka kundskyddet

Vad beror då de höjda fjärrvärmepriserna på? Branschorganisationen Energiföretagen skriver på sin webbplats att de ökade bränsle- och energipriserna samt den allmänna inflationen har lett till kraftigt ökade kostnader för produktion av fjärrvärme. Något som Byggkoll rapporterade om redan förra året.

Louise Wall i Nils Holgerssongruppen menar att kundskyddet på fjärrvärmemarknaden behöver stärkas och att regeringen bör låta utreda hur kundernas ställning kan bli starkare. Lina Enskog Broman, som är ansvarig för kraftvärme, fjärrvärme och fjärrkyla på Energiföretagen, tycker dock inte att det är rätt väg att gå.

– Frågan om att reglera fjärrvärmepriserna har tidigare utretts noggrant och landat i att en reglering skulle vara prisdrivande för kunderna och det är inget man vill. Men det finns enskilda kunder som lyfter detta, säger Lina Enskog Broman, till tidningen Energi och fortsätter:  

– Men det är viktigt att Prisdialogen, som blev en konsekvens av de diskussioner och den tidigare utredningen av kundernas ställning på fjärrvärmemarknaden, fortsätter att fungera och att fler fjärrvärmeföretag blir medlemmar.

Bevaka ämnen i artikeln

Värme Ekonomi Energi
Fackområden

Förvaltning VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter