Varan har lagts till i varukorgen

Det händer i det gigantiska danska tunnelbygget

fehmarn_balt_forbindelsen_danmark
Fabriksområdet där tunnlarna till förbindelsen byggs upptar en yta av en miljon kvadratmeter. Foto: Femerns A/S
18 kilometer lång och över 70 miljarder kronor dyr. Det är några siffror som beskriver tunneln som ska byggas under havsytan mellan Danmark och Tyskland.

Det är på danska ön Lolland och tyska ön Fehmarn som bygget pågår av Fehmarn bält-förbindelsen. I Danmark, i närheten av färjeläget Rödbyhamn, har en gigantisk fabrik byggts. Här kommer tunneln att byggas. Gjutningen av de första tunneldelarna påbörjades i juli i år.

Tunneln kommer att bestå av 89 sammansatta tunnelelement. 79 av dem ska vara så kallade standardelement. De är 217 meter långa, har en bredd på 42 meter och en vikt på 73 500 ton. Varje sådant element består av omkring nio segment, där var och ett är cirka 24 meter långt. 10 element kommer vara mer speciella, med en kortare längd och en lägre vikt.

Att bygga ett element beräknas ta nio veckor och fabrikerna har sex produktionslinor som ska vara i gång samtidigt. Det innebär att ett nytt tunnelelement förväntas lämna fabrikerna varannan vecka.

femern-tunneln-gjuts Första tunneldelen göts under julimånad. Foto: Femern A/S

Miljontals kubikmeter massor

När ett tunnelelement är klart ska det via en specialbyggd hamn vid fabrikerna skeppas till sin plats på havet. Där ska det sedan sänkas ner till botten. På botten har ett dike muddrats, något som beräknas ha gett upphov till 19 miljoner kubikmeter massor av sand, sten och jord. Diket är ungefär 12 meter djupt, bredden avgörs av havsdjupet och havsbottnens sammansättning.

Stora delar av massorna används till platsen där tunnelöppningarna byggs. I närheten fylls även vissa stränder ut.

tunneldiket-femern-gravs 69 meter långa fartyget Magnor har använts för att bygga diket tunneln ska sänkas ner i. Foto: Femerns A/S

Ny bro i Danmark

Alla tunnelelementen förväntas vara på plats under 2027. Tunneln är sedan tänkt att öppnas för trafik under 2029. Fehmarn bält-förbindelsen är del av ett större infrastrukturprojekt för att förbättra förbindelsen mellan Tyskland och Danmark. I Tyskland ska till exempel en ny bro byggas mellan ön Fehmarn och tyska fastlandet, järnvägen ska bli dubbelspårig och ny motorväg byggas.

I Danmark byggs ny järnväg så det blir dubbelspårigt från Köpenhamn till tunneln i Rödbyhamn. Mellan öarna Själland och Falster byggs också en ny kombinerad väg- och järnvägsbro, Storströmsbron, planerad att vara klar 2025.

storstromsbron-danmark-byggs Nya Storströmsbron kommer bli 4 kilometer lång och därmed Danmarks tredje längsta bro när den är klar. Foto: Vejdirektoratet
FAKTA Fehmarn bält-tunneln

Förbindelsen är en sänktunnel som kommer gå mellan danska ön Lolland och tyska ön Fehmarn. Tunneln blir nästan 18 kilometer lång, och då vara världens längsta kombinerade väg- och järnvägstunnel. Den förväntas tas i trafik i mitten av 2029, byggstart var 2021.

Bevaka ämnen i artikeln

Infrastruktur Konstruktion Teknik
Fackområden

Anläggning
Fler nyheter

FAKTA Fehmarn bält-tunneln

Förbindelsen är en sänktunnel som kommer gå mellan danska ön Lolland och tyska ön Fehmarn. Tunneln blir nästan 18 kilometer lång, och då vara världens längsta kombinerade väg- och järnvägstunnel. Den förväntas tas i trafik i mitten av 2029, byggstart var 2021.