Varan har lagts till i varukorgen
Orsaker bakom rekordhöga byggkostnader
38739961-figures-of-residential-buildings-and-green-arrow-up
Det är främst räntehöjningarna som gör att den rekordhöga byggkostnadstakten bibehålls, anser Byggföretagen. Foto: Mostphotos
Kostnaderna i byggbranschen fortsätter att stiga enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån. Den främsta orsaken till höjningen är inte längre höjda materialpriser utan ränteökningar.  

Byggherrars kostnader har ökat med hela 47,8 procent jämfört med samma period i fjol visar, de nya siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB. Det medförde att Byggkostnadsindex steg 8,1 procentenheter.

Statistiken visar även att entreprenörens kostnader har stigit med 10,1 procent i år jämfört med samma period förra året. 

"Bistert läge i branschen"

Kostnaderna i byggbranschen har stigit under en lång tid. Men enligt SCB är den senaste kostnadsökningen den största ökningen i årstakt sedan 1974.

Fram till nu har det främst handlat om ökade priser för byggmaterial. Men nu är det i stället räntehöjningarna som är den största orsaken. Dessa steg med 162,5 procent.

– Det är ett bistert läge i bygg- och anläggningsbranschen, säger Johan Deremar, nationalekonom vid Byggföretagen, på deras hemsida.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bygg- och energikris Bostäder Ekonomi Samhällsplanering
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial