Om EU ska klara målet om att vara klimatneutralt år 2050 måste medlemsstaterna bli mer energieffektiva. Foto: Mostphotos
Den slutliga energianvändningen inom EU ska minska med minst 11,7 procent år 2030. Detta enligt en ny överenskommelse om revideringen av energieffektiviseringsdirektivet, EED.
Det var EU:s ministerråd och Europaparlamentet som under förra veckan nådde en provisorisk politisk överenskommelse om energieffektivisering.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
EU:s energiministrar har enats om en så kallad allmän riktlinje för direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD. Från och med 2030 ska alla nya byggnader vara nollutsläppsbyggnader.
Takten på energirenovering ska öka i hela EU. Det är syftet med EU-kommissionens förslag till revidering av direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD, som presenterades i onsdags.
Senast 2030 ska EU minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 procent jämfört med 1990 års nivåer. För att uppnå detta har EU-kommissionen föreslagit ett nytt lagstiftningspaket.
Jenny Jonsson, vd på bygg- och fastighetsbolaget Byggvesta, mixar de bästa bitarna från amerikanskt och svenskt ledarskap. Hon vill få fler att inse affärsnyttan med att ta ett större socialt ansvar. Det räcker inte att bara bygga hus.
"Fokus Energieffektivisering" är en ny tankesmedja. Den består av samhällsdebattörer, forskare, energieffektiviseringsföretag samt fastighetsägare och industrier.
Lokalt producerad el med solkraft ökar explosionsartat i Sverige. Intresset är stort hos många fastighetsbolag. Ett av dem, det kommunala bostadsbolaget i Lund, siktar på nästan en fördubbling till 2026.