Varan har lagts till i varukorgen
Minska effekttoppar med ändrade tvättider
58488100-couple-in-laundromat-watching-the-laundry
Med nya och förskjutna tvättider hoppas Familjebostäder halvera effekttopparna. Foto: Mostphotos
Trycket på elnätet ökar när många tvättar samtidigt. Familjebostäder i Stockholm ska i ett energiprojekt försöka minska eleffekttopparna genom att förskjuta tvättiderna för de boende.

Elanvändningen ökar i Stockholm och andra platser, och elnätet är hårt belastat under vissa tider. En del av lösningen är att fördela elanvändningen jämnare och minska de effekttoppar som uppstår, menar bostadsbolaget Familjebostäder.

Under kalla dagar och när många använder el samtidigt ökar effektbehovet och belastningen på elnätet. När den förnybara energin i elnätet inte räcker till behöver energin tas från fossila bränslen. Detta är något man vill undvika.

Förskjuta energianvändningen

Familjebostäder testar därför att minska effekttopparna i sina fastigheter och riktar in sig på tvättstugorna. De har gjort en förstudie som visat att det finns en potential att halvera effekttopparna genom en ganska enkel åtgärd som att styra om tvättiderna i bostadsbolagets tvättstugor.

– Vi har satsat mycket på att minska energibehovet i våra fastigheter de senaste åren. Nu behöver vi som fastighetsägare också hitta metoder för att förskjuta energianvändningen i tid. Vi vill pröva att minska trycket på elnätet, säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder på deras hemsida.

Starta maskiner vid olika tider

När många tvättar samtidigt ökar följaktligen trycket på elnätet. Nu prövar man att ändra tvättiderna med upp till en timmes förskjutning i några tvättstugor i söderort. Om tvättmaskiner och torktumlare startar vid olika tillfällen under samma timme fördelas elanvändningen jämnare och effekttopparna minskar.

Testet kommer att pågå under 2023 och ska sedan utvärderas i slutet av året. Om det ger goda resultat kommer Familjebostäder att använda metoden i alla sina tvättstugor. Det minskar både elkostnaderna och bolagets klimatpåverkan.

Bevaka ämnen i artikeln

Energieffektivisering Bostäder Bygg- och energikris Hållbarhet
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter