Med långa raska steg och ett varmt leende kliver Jenny Jonsson in genom entrédörren till Byggvestas huvudkontor på Lindhagensgatan vid Thorildsplan i Stockholm.
Hon visar vägen till konferensrummet genom den drygt tusen kvadratmeter stora lokalen där ungefär 50 personer har sin arbetsplats.
Jenny Jonsson är född och uppvuxen i Seattle, med en svensk pappa och en amerikansk mamma. På 1990-talet hade hennes pappa, företagsledaren Lars Jonsson, köpt det dåvarande byggbolaget Byggvesta som grundades redan 1951 i Linköping. Lars Jonsson frågade sina tre barn om någon av dem var intresserad av att vara aktiv ägare i det svenska familjebolaget.
Det var ingen självklarhet för henne att tacka ja. Till slut tog ändå nyfikenheten på Sverige och att lära sig en ny bransch över. För snart sex år sedan bestämde hon sig för att flytta från USA till Sverige under ett par år.
− Jag är stolt över mitt ursprung och har alltid tänkt att jag har fått hälften från varje land. Senare har jag förstått att jag var väldigt mycket mer amerikan än så, säger hon med en lätt brytning.
Jenny Jonsson är utbildad företagsekonom och i USA hade hon en karriär som managementkonsult. Det var roliga, tuffa och lärorika år och hon fick kämpa hårt.
− Hela tiden gällde det att prestera och leverera resultat i stenhård konkurrens. För att lyckas var jag tvungen att snabbt skapa förtroende i olika grupper och sätta mig in i nya sammanhang. Dessutom var jag ung och mötte ofta personer i ledningsgrupper som var äldre och mycket mer erfarna än jag. De ställde en massa frågor och jag skulle omvandla innehållet till strategiska utbildningar för olika grupper i större bolag.
Jobbet innebar att hon fick resa runt mycket både inom och utanför USA. Då gällde det att ha förståelse för olikheter och mångfald och ta hänsyn till varierande affärskulturer.
Jag brinner verkligen för att planera, bygga och förvalta fastigheter hållbart. Det gäller både utifrån miljö, ekonomi och sociala aspekter.
Dessa erfarenheter är också något som hon haft nytta av i Sverige, men det har ändå tagit tid att lära sig hur kulturen fungerar och öva upp språket. Jenny Jonsson var i Fjällbacka på västkusten på somrarna under uppväxten och hon spenderade ett år i Sverige i 17-årsåldern, så när hon flyttade hit hade hon baskunskaper i svenska. Idag flyter språket väl och orden kommer både snabbt och naturligt.
När hon flyttade hit 2017 handlade det först om att hitta en bostad. Det kan vara lätt att tänka att det inte skulle vara något problem när den egna familjen äger ett fastighetsbolag, men Jenny Jonsson ville gärna flytta in med andra för att bli en del av ett större sammanhang. Till slut hittade hon ett kollektiv med ett femtiotal personer i Stockholm. De flesta kom från andra länder, men det var ändå viktigt att få ingå i en grupp.
− Jag ville också skaffa svenska vänner, men det var svårt. Jag peppade mig själv att kämpa på. Till slut betedde jag mig så extremt amerikanskt att det till och med blev obekvämt för mig. Så fort jag mötte någon som jag tyckte var trevlig frågade jag nästan omgående rakt ut: Är du intresserad av att bli min kompis?
Jenny Jonsson skakar lite på huvudet och skrattar när hon minns tillbaka. För henne var det ändå ett bättre alternativ än att bara svävande fråga om man skulle ses framöver på en fika eftersom det ofta brukar rinna ut i sanden.
− Jag är ju nyfiken och gillar att hamna i nya utmanande sammanhang, men det var mycket svårare än vad jag hade trott. Till slut fick jag i alla fall några kompisar som sen öppnade dörren till sina nätverk.
Hon dricker ett par klunkar vatten och lutar sig lite tillbaka i stolen. Bakom hennes rygg finns en rad med fönster. Regndropparna smattrar mot rutorna.
Byggvesta utvecklar, bygger, äger och förvaltar bostäder. Bolaget är specialiserat på hyreslägenheter och studentbostäder i svenska tillväxtregioner. I konceptet ingår att skapa hållbara, trygga och prisvärda bostäder som bidrar till ett långsiktigt bättre samhälle.
− Jag brinner verkligen för att planera, bygga och förvalta fastigheter hållbart. Det gäller både utifrån miljö, ekonomi och sociala aspekter. Jag jobbar hårt för det som jag tror på.
När Jenny Jonsson flyttade till Sverige sammanföll det med att Byggvesta skulle göra en större satsning på att bygga 250 hyresrätter i Stockholmsförorten Rinkeby. Ganska snabbt konstaterade bolaget att det inte skulle räcka med att bara bygga. De kunde göra mer för att utveckla området tillsammans med lokalbefolkningen, men frågan var vad de skulle satsa på.
− Tillsammans med min mamma, som är mycket engagerad i sociala frågor och hade en roll i styrelsen, åkte jag ut och träffade över tusen boende i Rinkeby. Vi började utan någon konkret plan förutom att lära känna vad lokalbefolkningen tyckte funkade och vad som skulle kunna förbättras. Hade jag varit längre i Sverige hade jag nog varit mer försiktig och funderat på hur vi skulle göra och hur de boende skulle ta emot oss. Båda tillvägagångssätten är bra, men de är olika.
Efter en omröstning blev det tydligt att majoriteten ville att bolaget skulle hjälpa utlandsfödda kvinnor in i det svenska samhället. Det handlade om att satsa på en plats för kvinnor där de kan lära sig om ledarskap och komma ut i arbetslivet.
Under tre år jobbade Jenny Jonsson aktivt med projektet Yalla Rinkeby som Byggvestas representant. Genom matlagning och entreprenörskap erbjuds kvinnorna en väg till integration och arbete. Att driva projektet blev ett sätt för henne att både lära känna Sverige och bygga en uppfattning om hur fastighetsbolag kan jobba med social hållbarhet. Idag fortsätter verksamheten i företagsform med catering, odling och kafé med hemlagad mat av hög kvalitet.
− Jag är väldigt glad och stolt över kvinnornas utveckling. Flera av dem hade bott över tjugo år i Sverige, men stod ändå utanför samhället. Nu har de hittat en plats.
Hon framhåller vikten av att bygg- och fastighetsbolag verkar för att utveckla bostadsområden och tar ett större socialt ansvar. Det går att göra stor skillnad samtidigt som investeringarna är affärsmässigt lönsamma. Om man skapar bättre och tryggare områden ökar också värdet på fastigheterna. Kommuner ser även att det är bolag som jobbar seriöst. Dessutom finns det många kompetenta personer som i sina karriärval väljer att söka sig just till bolag som tar långsiktigt samhällsansvar.
I studentområdena har Byggvesta gjort satsningar för att skapa trygghet och minska den ensamhet som många studenter kan uppleva. Det finns till exempel områdesansvariga studenter på plats i husen som fungerar som länk mellan bolaget och de boende, gemensamma studierum och sociala sammankomster som alla är välkomna till. Enkäter visar att de flesta studenterna trivs och är väldigt nöjda.
Jag kombinerar det svenska empatiska ledarskapet där man både lyssnar och ser människorna med det mer energiska amerikanska ledarskapet.
Efter de tre åren på Byggvestas holdingbolag med fokus på sociala satsningar blev det under 2020, mitt under den pågående pandemin, dags för Jenny Jonsson att överta rollen som vd för Byggvesta.
Hon tycker att det är roligt och inspirerande att få vara ledare i Sverige. Det finns mycket positivt i den svenska kulturen, bland annat ödmjukhet,
delaktighet och respekt. Det mest utmanande är utan tvekan Jantelagen som påverkar både relationer och affärer. I USA är mentaliteteten i stället att ju mer plats du tar desto bättre och dessutom får du vara stolt över vad du gör och den du är.
− Jag strävar alltid efter att vara närvarande i varje ögonblick. Som ledare tycker jag ofta att besluten blir bättre när fler är involverade. Jag kombinerar det svenska empatiska ledarskapet, där man både lyssnar och ser människorna, med det mer energiska amerikanska ledarskapet. Jag plockar helt enkelt ut de bästa godbitarna och mixar ihop dem till en blandning som passar mig.
Jenny Jonsson stortrivs i vd-rollen och i Sverige. Som det ser ut nu kommer hon att stanna kvar tills vidare. Ibland funderar hon på hur det skulle vara att flytta tillbaka till USA.
− Min mamma och mina bröder brukar skoja om att jag ibland har blivit för svensk. Speciellt när vi är i USA och jag ändå slaviskt följer alla regler och försiktigt frågar efter någonting. Det gäller helt enkelt att veta hur man ska vara beroende på vilket land man är i. Nu tycker jag ändå att jag är lika mycket svensk som amerikan.
Ålder: 32 år.
Yrke: vd på byggoch fastighetsbolaget Byggvesta.
Familj: Fästman och snart kommer första barnet. Hund av rasen labradoodle ingår också i familjen.
Bor: Stockholm.
Kopplar av med: Yoga, naturen och mental träning.
Drivkraft: Nyfikenhet och vilja att skapa långsiktiga lösningar.
Utmärkelser i urval: Årets unga fastighetskvinna i fastighetsbranschen 2019 av tidningen Fastighetssverige, Framtidens kvinnliga ledare 2022 av chefsorganisationen Ledarna.
Byggvesta utvecklar, bygger, förvaltar och investerar i nya bostäder. Bolaget är specialiserarat på att skapa inkluderande områden, hyresrätter och studentbostäder.
Företaget grundades redan 1951 av byggnadsingenjör Åke Eriksson i Linköping. På 1990-talet förvärvades bolaget av nuvarande ägarfamiljen Jonsson som i slutet av årtiondet renodlade bolagets fokus mot bostadsfastigheter.
Idag förvaltar Byggvesta omkring 4 000 hyresrätter i svenska storstäder och har ett totalt eget kapital på cirka 2,3 miljarder kronor.
Ålder: 32 år.
Yrke: vd på byggoch fastighetsbolaget Byggvesta.
Familj: Fästman och snart kommer första barnet. Hund av rasen labradoodle ingår också i familjen.
Bor: Stockholm.
Kopplar av med: Yoga, naturen och mental träning.
Drivkraft: Nyfikenhet och vilja att skapa långsiktiga lösningar.
Utmärkelser i urval: Årets unga fastighetskvinna i fastighetsbranschen 2019 av tidningen Fastighetssverige, Framtidens kvinnliga ledare 2022 av chefsorganisationen Ledarna.
Byggvesta utvecklar, bygger, förvaltar och investerar i nya bostäder. Bolaget är specialiserarat på att skapa inkluderande områden, hyresrätter och studentbostäder.
Företaget grundades redan 1951 av byggnadsingenjör Åke Eriksson i Linköping. På 1990-talet förvärvades bolaget av nuvarande ägarfamiljen Jonsson som i slutet av årtiondet renodlade bolagets fokus mot bostadsfastigheter.
Idag förvaltar Byggvesta omkring 4 000 hyresrätter i svenska storstäder och har ett totalt eget kapital på cirka 2,3 miljarder kronor.