Varan har lagts till i varukorgen
Högt tryck på energi- och klimatrådgivningen
Energi 29 mar
energi--och-klimatradgivning---solceller
Solceller ligger högt upp på topplistan över frågeställningar som energi- och klimatrådgivarna får. Foto: Mostphotos, montage
Söktrycket på den kommunala energi- och klimatrådgivningen är rekordhögt. År 2022 ökade antalet rådgivningar med drygt 80 procent jämfört med året innan, visar Energimyndighetens uppföljning.

Kriget i Ukraina, höga elpriser och lågkonjunktur har lett till att fler än vanligt har sökt råd hos den kommunala energi- och klimatrådgivningen, EKR. Under 2022 rapporterades drygt 29 000 rådgivningar. Året innan var siffran knappt 16 000.

– Det är ett kvitto på att energi- och klimatrådgivningen är ett viktigt stöd både hos sina målgrupper och för vårt arbete med att ställa om till ett robust och hållbart energisystem, säger Annika Nilsson, programansvarig för EKR på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Under 2022 lät Energimyndigheten genomföra en fördjupad uppföljning av den kommunala energi-och klimatrådgivningen.

Rådgivningen ger effekt

Enligt uppföljningen ger rådgivningen också effekt. Nio av tio som söker råd anger att rådgivningen har eller kommer att leda till energibesparing för dem.

De vanligaste frågorna under 2022 handlade om värmepumpar, uppvärmning och solceller. Under året gjordes särskilda insatser för laddfordon och energieffektivisering i byggnader då Energimyndigheten bedömer att dessa är prioriterade områden i energiomställningen.

OM Rådgivningen

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen, EKR, finansieras med stöd av Energimyndigheten. EKR finns i hela landet och erbjuder kostnadsfri samt opartisk rådgivning inom energiområdet till småhus, bostadsrättsföreningar och små eller medelstora företag.

Källa: Energimyndigheten
Bevaka ämnen i artikeln

Energi Elproduktion Energieffektivisering
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter