Varan har lagts till i varukorgen
Får skadestånd för skadad värmekabel
Juridik 3 mar
gravskopa
En värmekabel slutade fungera när vattenledningen den var installerad i grävdes av. Foto: Mostphotos
Peab måste ersätta en privatperson för en skadad värmekabel i en avgrävd vattenledning. Enligt Mark- och miljööverdomstolen är det bevisat att avgrävningen orsakade skadan.

Fallet gäller en privatperson som hösten 2017 fick en vattenledning med en integrerad värmekabel avgrävd. Den drabbade mannen menade att värmekabeln på grund av detta skadades av fukt och slutade att fungera. Hela installationen behövde då grävas upp och bytas ut. 

Mark- och miljödomstolen var första instans att ta sig an fallet. De menade i sin dom att det inte var bevisat att Peab Anläggning orsakat skadan på värmekabeln. Nu har Mark- och miljööverdomstolen kommit fram till motsatsen.

Får del av begärda skadeståndet

Högsta instans menar att det funnits ett samband mellan avgrävningen av vattenledningen och att värmekabeln slutade att fungera. Dock får den drabbade inte rätt till hela skadeståndet som denne begärt då alla kostnader som han åberopat inte kunnat styrkas av inlämnade dokument. Mannen får därför en fjärdedel av det begärda beloppet, det vill säga cirka 210 000 kronor.

Det innebär samtidigt att mannen måste stå för en del av Peabs rättegångskostnader för att alla hans anspråk inte godkändes av domstolen.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Juridik Markarbeten
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial