Varan har lagts till i varukorgen

Vägledningar till säkra elinstallationer

eltekniksdagen-handbocker
Fredrik Byström Sjödin och Cecilia Axelsson från Installatörsföretagen presenterar en ny handbok som förklarar de nya Elinstallationsreglerna. Foto: Manfred Otterheim
Vid Elfack presenterade Installatörsföretagen två nya handböcker. Den ena ska hjälpa branschen att förstå Elinstallationsreglerna bättre, den andra ge säkrare installationer av solceller.

Elinstallationsreglerna är en väldigt tjock bok med mycket omfattande innehåll. Få som jobbar med dem använder alla avsnitt och kapitel.

I samband med att Elinstallationsreglerna nu kommit i en ny fjärde utgåva har bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen tagit fram en ny handbok, ”Grundläggande installationsregler, Lågspänning”, som presenterades på mässan Elfack.

Avsikten med handboken är att hjälpa medlemsföretagen, med fokus på deras verksamhet, att tolka Elinstallationsreglerna på ett överskådligt sätt.

– Tolkning av Elinstallationsreglerna är något vi ofta får frågor om, och vi märker att många i branschen har svårt att hantera dem. Så vi bestämde oss för att ta fram en skrift som enbart fokuserar på ändringar i utgåva fyra av Elinstallationsreglerna samt ger konkreta svar på branschens frågor, skrivet på ett lite annorlunda sätt, säger Cecilia Axelsson, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.

– Svaren på många frågor står inte alltid i Elinstallationsreglerna, så därför hänvisar vi även i den här handboken till BBR, installationsstandarden 437 01 02, LBK-handboken och självklart till våra egna handböcker, säger Fredrik Byström Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Säkrare i solcellsanläggningar

Vid Elfack presenterade Installatörsföretagen även en ny tredje utgåva av handboken ”Installation av solcellsanläggningar”.

Många solcellsanläggningar i Sverige har stora brister. Det rör sig om brister i tekniken, i dokumentationen och i planeringsarbetet. Det medför att det blir felaktiga anläggningar som inte fungerar som det ska.

– Det är nödvändigt att vi tar tag i det här som bransch, så vi får upp statusen på dessa anläggningar. Det är därför vi tagit fram den här handboken, säger Fredrik Byström Sjödin.

I den nya utgåvan av handboken finns nya avsnitt om den höjda skattereduktionen för grön teknik, information om IKN-förordningen, den slopade reduktionen av nätavgifter samt några avsnitt om arbetsmiljö.

Bevaka ämnen i artikeln

Elinstallation Projektering Elproduktion Arbetsmiljö
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter