Varan har lagts till i varukorgen
Teknik för träbyggnad tog hem Nordbyggs Guldmedalj
Glada vinnare. John Elwin Segolsson och Filip Palosaari har utvecklat Bitelock (till höger), som nu belönas med Nordbyggs Guldmedalj.
Glada vinnare. John Elwin Segolsson och Filip Palosaari har utvecklat Bitelock (till höger), som nu belönas med Nordbyggs Guldmedalj. Foto: Anna Göth/Woodbe
Att bygga i trä utan spik eller skruv är den bärande idén bakom Bitelock. Konstruktionen, som är utvecklad för KL-trä, utvecklades som ett examensarbete vid Karlstads universitet. Nu är ett Attefallshus på gång.
ingar-lindholm
Ingar Lindholm
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Går det att effektivisera montaget av träbyggnader? Det var frågan som inspirerade John Elwin Segolsson och Filip Palosaari till deras uppfinning Bitelock, som nu belönas med Nordbyggs Guldmedalj.

De två läste till byggnadsingenjörer på Karlstads universitet och utbildningen bestod till största delen av stål och betong. Men när det närmade sig exjobb dök en föreläsning om konstruktion i KL-trä upp på schemat, som helt förändrade läget.

Vi såg att det här var det vi ville göra. Massivträ är framtiden. Då började vi kolla på vad man behöver utveckla. En person som var insatt i branschen tipsade oss om att kolla på infästningar och om de går att optimera, säger John Elwin Segolsson.

Hans kollega Filip Palosarri förklarar varför just infästningarna är så intressanta:

Det är jobbigt för snickaren med alla spikar och skruvar, och det innebär stora kostnader.

"Ingen rocket science"

De beslöt att ägna sitt exjobb åt problemet med infästningarna och gjorde bland annat tester på moderna fingerskarvningar.

Själva idén är att ersätta skruv och spikar med tappar som låser samman byggelementen tack vare byggnadens tyngd.

Det är ingen rocket sience. Idag använder man CNC-maskiner för att fräsa ut för dörrar och fönster, och de har hög precision. Vi använder det för att underlätta montaget, och geometrin på Bitelockelementet gör att det låser i alla riktningar förutom uppåt. Det är så hög precision att när man fäster ned Bitelockelementet så vet man att det sitter. Det behövs inga eftermätningar, säger John Elwin Segolsson.

CNC-fräs behövs

Det självlåsande förbandet har en konisk form vilket gör det enklare att montera. Men det ska också vara enkelt att tillverka elementen, enligt konstruktörerna.

Geometrin är utformad så att det bara krävs ett verktyg i CNC-fräsen för att få fram formen, säger Filip Palosarri.

Konstruktionen kräver inga vinkeljärn, och bjälklagen pressas inte samman av byggnadens tyngd eftersom de inte ligger i kläm.

Hur är det med hållfastheten?

Vi fick finansieringsstöd från Vinnova och kunde göra kapacitetstester i vintras. Med den datan vet vi vad ett förband håller för och då kan vi bestämma helt själva vilket avstånd vi vill ha mellan förbanden för att få den kapacitet vi vill ha. Den varierar med tjockleken på bjälklaget, säger Filip Palosarri.

Kan elementen plockas isär och återanvändas?

Teoretiskt sett kan du demontera dem på samma sätt som de monteras. Men det är inget som vi har provat, säger John Elwin Segolsson.

Sedan i höstas jobbar både John Elwin Segolsson och Filip Palosarri i det egna företaget Woodbe, på deltid som konsulter och på deltid med den egna produkten. Arbetet med Bitelock handlar både om att hitta samarbeten, och om att utveckla egna produkter byggda med Bitelock. Hittills har de byggt en valstuga, och nu arbetar de med att ta fram ett attefallshus i samarbete med en arkitektbyrå.

Nu vill vi lansera produkten och knyta till oss samarbetspartners på produktionssidan, säger John Elwin Segolsson.

Överraskade av intresset

Både han och Filip Palosarri är överraskade över det intresse produkten har mött.

Det är väldigt kul! Jag trodde först att vi skulle bli sågade vid knäskålarna. Den här tekniken har använts i 100 år och det finns väl en anledning till att man har slutat och övergått till spik och skruv. Men responsen var tvärtom. Folk är intresserade och tycker att det ligger rätt i tiden, så feedbacken har varit jättebra. Att en så simpel idé kan vara så bra, det trodde vi knappt själva, säger John Elwin Segolsson.

Juryns motivering

Så här motiverar juryn valet av vinnaren:

"Det patenterade byggsystemet BiteLock med sin självlåsande infästningsteknik inspirerat av Lego imponerar stort. Start up-bolaget WoodBe bryter ny mark genom att tillämpa en beprövad teknik på ett nytt sätt, och därigenom presentera en fräsch och spännande produkt för den svenska marknaden. Att BiteLock planeras tillverkas i Sverige med inhemsk förnybar råvara samt att den dessutom är helt anpassad för återbruk och återvinning har gjort juryns val ännu enklare."

Nordbyggs Guldmedalj delas ut varje år i samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst.

OM Nordbyggs Guldmedalj 2023

Nordbyggs Guldmedalj 2023 presenteras i år av Nordbygg i samarbete med Svensk Byggtjänst. Medaljen har delats ut årligen sedan 2010.

Tio bidrag är nominerade. De nominerade produkterna har valts ut bland drygt 100 produkter som publicerats i Byggkatalogens nyhetsbevakning under 2022. Dessa presenteras löpande här på Svensk Byggtjänsts nyhetstjänst Byggkoll.

ingar-lindholm
Ingar Lindholm
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Konstruktion Nordbyggs Guldmedalj 2023
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter

OM Nordbyggs Guldmedalj 2023

Nordbyggs Guldmedalj 2023 presenteras i år av Nordbygg i samarbete med Svensk Byggtjänst. Medaljen har delats ut årligen sedan 2010.

Tio bidrag är nominerade. De nominerade produkterna har valts ut bland drygt 100 produkter som publicerats i Byggkatalogens nyhetsbevakning under 2022. Dessa presenteras löpande här på Svensk Byggtjänsts nyhetstjänst Byggkoll.