Varan har lagts till i varukorgen
Ny statistik: Halverat bostadsbyggande
536472-housing-market
För att vända utvecklingen behövs åtgärder på både kort och lång sikt, anser Fastighetsägarna. Foto: Mostphotos
Bostadsbyggandet halverades under första kvartalet i år jämfört med första kvartalet 2022. Andelen påbörjade lägenheter i flerbostadshus minskade med 52 procent till 6 400 , visar ny statistik från SCB.

Fastighetsägarna föreslår att regeringen samlar fastighetsbranschen, byggföretag och finansiella aktörer för att påbörja ett åtgärdsprogram för bostadsbyggandet.

Byggandet går mot en tvärnit

– Det är oroande men samtidigt väntat att bostadsbyggandet går mot en tvärnit. Det är uppenbart att det behövs åtgärder både på kort och lång sikt för att vi ska kunna vända utvecklingen, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige, i ett pressmeddelande.

I det läge som är behöver alla aktörer agera för att vända utvecklingen, menar Fastighetsägarna. Ett första steg vore att diskutera åtgärder som kan genomföras omgående men också reformer på längre sikt för att skapa långsiktiga förutsättningar för ett ökat byggande.

– Vi befinner oss i den värsta krisen sedan 1990-talet. Bostadsbyggandet kommer mer än halveras på två år, säger Anna Broman, branschorganisationen Byggföretagens bostadspolitiska expert till Fastighetstidningen.

Öka tillgången till byggbar mark

Bostadsminister Andreas Carlson, KD, menar att byggkrisen främst beror på försämrade omvärldsfaktorer, kopplat till stigande räntor, inflation och ökade energikostnader.

– Vi har strukturella problem och behöver strukturella reformer. I det längre perspektivet vill vi öka tillgången till byggbar mark, korta ledtiderna, öka incitamentet till att bygga och förbättra möjligheterna till eget ägande, säger Andreas Carlson till TT.

Bevaka ämnen i artikeln

Bygg- och energikris Bostäder Ekonomi Projektering Samhällsplanering
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter