Varan har lagts till i varukorgen
Miljövänlig metod för återvinning av solceller
tunnfilmssolcell-pa-takpanna
Tunnfilmssolcell på takpanna. Foto: Midsummer
Forskare vid Chalmers har kommit på en ny metod för att återvinna värdefulla metaller ur tunnfilmssolceller. Metoden är mer miljövänlig än tidigare sätt att återvinna.

Det finns flera olika typer av solceller på marknaden. Tunnfilmssolceller är den mest effektiva tekniken. Cigs är en typ av tunnfilmssolcell som består av ett skikt med olika metaller, bland annat indium och silver.

Den ökade efterfrågan på solceller medför även en ökad efterfrågan på dessa värdefulla metaller. Att separera dem från övriga ämnen i uttjänta solceller, för återbruk i nya produkter, är därför oerhört värdefullt. Hittills har man använt hög värme och en stor mängd kemikalier för att lyckas med det. Det är dock en kostsam process som dessutom inte är miljövänlig.

Nu har forskarna Ioanna Teknetzi, Burcak Ebin och Stellan Holgersson, vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers tekniska högskola, tagit fram en mer miljövänlig metod. Med den nya metoden, som sker i rumstemperatur och utan att tillföra värme, har forskarna lyckats återvinna 100 procent av silvret och cirka 85 procent av indiumet.

– Det går på en dag, vilket är något längre tid än traditionella sätt, men med vår metod blir det mer kostnadseffektivt och miljövänligt. Vi ser att vår forskning kan användas som referens för att optimera återvinningsprocessen och bana väg för att använda metoden i större omfattning i framtiden, säger Burcak Ebin, i ett pressmeddelande.

FAKTA Så går metoden till

  1. Filmen från solcellen analyseras med avseende på material, kemisk sammansättning, partikelstorlek och tjocklek. Solcellen placeras i en behållare med syralösning vid önskad temperatur. Omrörning används för att underlätta upplösning av metaller i syralösningen. Denna process kallas lakning.
  2. Lakningens effektivitet och kemiska reaktioner bedöms genom att analysera prover som tas vid specifika tidpunkter under lakningsprocessen. De olika metallerna lakas vid olika tidpunkter. Det betyder att processen kan avbrytas innan alla metaller börjar lösa sig, vilket i sin tur bidrar till att uppnå högre renhet.
  3. När lakningen är klar finns de önskade metallerna i lösningen i form av joner och kan enkelt renas för att återanvändas vid tillverkningen av nya solceller.
Källa: Chalmers
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Återbruk Avfall Forskning Hållbarhet
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial