I det första avsnittet av Bildröret berättar Martin Brunnkvist, teknikansvarig på Säker Vatten, om problemet med fördelarskåpen. Foto: Louise Rosén
Det tar tid att få fram godkända fördelarskåp enligt den nya provmetoden från 2019. I väntan på detta uppmanar Säker Vatten att företagen ska vara extra noga vid montage.
Ett fördelarskåp eller inbyggnadskåp används ofta i en fastighet för att samla rörkopplingar, ventiler och utrustning för fördelning av tappvatten- eller värmesystem. Syftet med skåpet är att minska riskerna för vattenskador. Tester har dock visat att det är svårt att
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
En ny branschstandard ska lösa problemet med läckande inbyggnadsskåp (fördelarskåp). Det hoppas Thomas Lundgren, vd på Säker Vatten, som varit med och tagit fram en provmetod för robustare skåp.
Reglerna för rörgenomföringar i vägg med tätskikt ändras och begreppet våtzoner tas bort. Det är några av nyheterna i Säker Vattens nya branschregler som Fredrik Runius berättar närmare om.
Rörkopplingarna i en fastighet samlas allt oftare i fördelarskåp för att minska riskerna för vattenskador. Nu visar en ny undersökning att skåpen riskerar att läcka trots att monteringsanvisningarna följs.
Trelleborgshem, som är Trelleborgs kommunala bostadsbolag, genomför nu en storsatsning för att få bort legionella ur vattensystemen i bostadshusen. Tekniken hämtas från ett företag i närbelägna Ystad.
Helsingborgshem testar i ett projekt att mäta mängden avfall i tio miljörum i lika många områden i Helsingborg. Syftet är att minska kostnaderna och få fler boende att sortera bättre.