Varan har lagts till i varukorgen

Förskola byggs med eldrivna maskiner

volvo elektrisk arbetsmaskin
Volvo Construction Equipment är med och bygger förskolan där minst 95 procent av arbetsmaskinerna på byggarbetsplatsen ska vara eldrivna. Foto: Volvo
EUs första elektrifierade byggarbetsplats kommer snart att finnas i Östersund. Där ska en förskola byggas med eldrivna maskiner.

Att bygga förskolan med eldrift är ett resultat av projektet ”Klimatledare inom offentlig upphandling” som regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige driver tillsammans med sex kommuner i landet. Målet med projektet är att finna vägar för att kunna skärpa klimatkraven i offentliga upphandlingar. Östersunds kommun har identifierat elektrifiering av arbetsmaskiner som ett område med stor utvecklingspotential.

Projektet kommer ske i samarbete mellan Östersunds kommun, Fossilfritt Sverige, Volvo Construction Equipment (Volvo CE) och Skanska.

– Det här är den första upphandlingen där vi fått som krav att skapa en utsläppsfri arbetsplats, vilket är en spännande utmaning. Alla arbetsmaskiner innanför staketet runt arbetsplatsen ska drivas på el så långt det är möjligt, säger Skanskas innovationsdirektör Sara Gorton i ett pressmeddelande.

Cirka 95 procent av arbetsmaskinerna kommer att vara elektrifierade vilket kommer att minska utsläppen med cirka 64 ton koldioxid jämfört med traditionellt utförande, enligt Skanskas förstudie. Förskolebygget kommer bli EUs första elektrifierade byggarbetsplats.

Förskolan ska börja byggas i juni i år och stå klar under hösten 2024.

Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Transportsystem Elproduktion
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter