I projektet har egenanvändningen av solel i byggnader med olika typer av verksamhet undersökts. Foto: Mostphotos
Eksta Bostads AB har i ett projekt utvärderat metoder för att öka lönsamheten i solcellsanläggningar i bebyggd miljö. Detta har gjorts genom installation av ett mikronät samt upprättande av en modell för involvering av brukare.
Det kommunala bostadsbolaget Eksta Bostads AB har lämnat en slutrapport från projektet ”Optimering av solelnytta genom smart mikronät och brukare”.
Fortsätt att läsa - prova 30 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 30 dagar utan kostnad (värde 515 kr). Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Det är viktigt att ha koll på helheten då man ska installera en solfångaranläggning. Att det till exempel finns avsättning för värmen under sommarens varmaste dagar. Det menar fastighetsbolaget Eksta Bostads AB som delar med sig av sina erfarenheter av solvärme.
Intresset kring likströmsapplikationer kopplade till solel har ökat men det finns vissa begränsningar vad gäller utvecklingen av själva tekniken. Det visar en ny förstudie från BeBo.
Solvärme fungerar och det finns en potential för det i Sverige. Det menar branschföreningen Svensk Solenergi som anordnade en solvärmedag i september, med förhoppningen att solvärme ska få en ”nytändning”.
Trelleborgshem, som är Trelleborgs kommunala bostadsbolag, genomför nu en storsatsning för att få bort legionella ur vattensystemen i bostadshusen. Tekniken hämtas från ett företag i närbelägna Ystad.
Helsingborgshem testar i ett projekt att mäta mängden avfall i tio miljörum i lika många områden i Helsingborg. Syftet är att minska kostnaderna och få fler boende att sortera bättre.