Varan har lagts till i varukorgen

Drönarbesiktningar leder till färre strömavbrott

dronare-vid-elledningar
Cirka 3 750 kilometer av Eons luftledning i Östergötlands och Hallands län blir först ut med drönarbesiktning. Foto: Lena Berglund
Eon har beslutat att besikta sitt högspänningsnät med drönare istället för helikoptrar. Tester visar att det medför ett minskat antal strömavbrott, samtidigt som drönarflygningarna spar på miljö och djurliv.

Kraftbolaget Eon inspekterar varje år 24 000 kilometer luftledning, från Dorotea i norr till Trelleborg i söder. Nu har företaget börjat använda drönare med AI-teknik istället för helikopter vid det arbetet.

Enligt Eon har drönare flera fördelar i jämförelse med helikoptrar. Drönare bullrar inte och skrämmer således inte vilt eller tamboskap, vilket är ett stort problem vid helikopterflygning. En eldriven drönare producerar dessutom ingen koldioxid. Eon räknar med att minska utsläppen med 100 ton per år när lösningen är fullt införd.

– Genom att använda drönare får vi möjlighet att termografera större delar av elnätet och via temperaturskillnader hitta eventuella varmgångar som riskerar leda till en driftstörning. I vårt fullskaleprojekt hittade vi cirka 10 gånger fler anmärkningar än vad vi gör via helikopter. Vi kan således bli mer proaktiva och vidta åtgärder innan avbrotten inträffar, säger Martin Höhler, vd Eon Energidistribution, i ett pressmeddelande.

Beslutet att ersätta helikoptrarna har föregåtts av noggranna fullskaletester under två år av 2 000 kilometer luftledning runt Stockholm och Sundsvall.

Bevaka ämnen i artikeln

Eldistribution Underhåll Teknik Miljö
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter