Varan har lagts till i varukorgen

Antalet elolyckor fortsätter öka

elektriker-arbetar-med-kraftledning
De allvarligaste olyckorna sker inom elnät. Foto: Mostphotos
Antalet elrelaterade olyckor bland yrkespersoner ökade 2022. Spänningsprovning eller frånkoppling hade kunnat förhindra flertalet av dem. Det visar en färsk rapport från Elsäkerhetsverket.

Antalet olyckor bland de som jobbar inom elyrken fortsätter att öka. Det visar Elsäkerhetsverkets årliga rapport om elolyckor, samt en särskild undersökning bland elektriker som görs var femte år. Under 2022 anmäldes 752 skador på grund av elolyckor. Det är en ökning med 7 procent i jämförelse med året innan.

– Vi ser en klart uppåtgående trend bland elyrkespersoner där de anmälda elolyckorna bedömts förorsaka 1-3 dagars sjukfrånvaro. De ökade med 52 procent mot föregående år för installations- och servicetekniker. Orsaker som anges är att rutiner inte följs, men också att brister i kunskaper och bristande anläggningskännedom ökar bland olycksorsakerna, säger Per Höjevik, projektledare för Elsäkerhetsverkets rapport om elolyckor, i ett pressmeddelande.

Viktigt med spänningsprovning

Det är framförallt rutinerna gällande spänningsprovning, eller att inte kunnat bryta strömmen, som inte följs. Fyra av fem olycksdrabbade elektriker uppger att olyckshändelsen kunde förhindrats, främst genom frånkoppling eller om de hade spänningsprovat.

De flesta elolyckor sker inom branscherna byggverksamhet och tillverkning och männen representerar 80 procent av elolyckorna. Män mellan 21 och 30 år har en förhöjd risk att råka ut för en elolycka och är också de som oftast drabbas av allvarliga elolyckor.

De allvarligaste olyckorna sker inom elnät/elförsörjning och har legat på en relativt jämn nivå de senaste fem åren.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Elinstallation
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial