Varan har lagts till i varukorgen

Stabil energiförsörjning trots stora störningar

Energi 8 jun
energiforsorjning
Kriget mellan Ryssland och Ukraina orsakade en stor osäkerhet på energimarknaden under 2022. Trots detta fungerade energiförsörjningen bra visar en ny rapport. Foto: Mostphotos
Energiförsörjningen fungerade bra under förra året trots omfattande leveransstörningar och höga energipriser. Det visar en rapport från Energimyndigheten.

Varje år tar Energimyndigheten, på uppdrag av regeringen, fram indikatorer för att följa upp de energipolitiska målen för Sverige. Resultatet redovisas i rapporten Energiindikatorer.

Enligt årets rapport går omställningen av energisystemet i riktning mot de uppsatta målen.

– De senaste årens dramatiska omvärldshändelser i kombination med omställningen av energisystemet har väckt många frågor i samhället. Vi kan konstatera att energimarknaderna har utmanats, men samtidigt har staten inte behövt ingripa med direkta åtgärder för att trygga marknadens funktion. Marknaden fungerar, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén, i ett pressmeddelande.

Några andra resultat som presenteras i rapporten:

  • Andelen laddbara bilar i fordonsflottan har ökat med 46 procent från 2021 till 2022. Nu är andelen laddbara fordon 9 procent.
  • Utbyggnaden av nätanslutna solceller ökar snabbt. År 2022 var den installerade effekten 2 384 MW, vilket innebär en ökning med 50 procent från året innan.
  • Trenden med ökad andel förnybar elproduktion i förhållande till total elproduktion fortsätter.
Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Elproduktion Hållbarhet
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial