Varan har lagts till i varukorgen

Sparar regnvatten i stora tankar för odling

bevattningen-av-odlingslador
Bostadsbolaget Familjebostäder i Göteborg testar att återanvända regnvatten för odling. Foto: Familjebostäder.
Det har blivit allt viktigare att spara på vatten under torra somrar. Ett bostadsbolag testar att återanvända regnvatten i större skala för kvartersodling.

Det var till Familjebostäders årliga klimattävling ”Bästa Klimatidén” som idéen om en tunna som kunde bli till en underjordisk tank för tusentals liter vatten, lämnades in. Miljövärden Katarina Palm spånade fram idén.

–Min pappa samlade alltid regnvatten i tunnor och jag tänkte; det där måste gå att skala upp, säger Katarina Palm på deras hemsida.

Unikt cirkulärt projekt

Katarinas Palms idé om att gräva ner tankar för att kunna öka och underlätta bevattningen av hyresgästernas odlingslådor vann tävlingen, vilket innebar att idéen sedan ska förverkligas.

miljovard-katarina-palm Miljövärd Katarina Palm vid odlingarna. Foto: Familjebostäder

– Så vitt jag vet har ingen annan provat detta förut bland bostadsbolagen i Sveriges allmännytta. Det är ett unikt och spännande projekt som är både cirkulärt och lokalt, säger Hanna Bäck, utemiljöspecialist vid Familjebostäder, på deras hemsida.

3000-liters tank installerades

Med hjälp av kollegan och utemiljöspecialisten Hanna Bäck, skissades ett utökat och uppdaterat område för odlingslådor upp i kvarteret Kabyssen på Såggatan i Majorna. En 3000-liters tank installerades mellan och under träden på Kabyssen och en 1000-liters tank installerades under mark i grannkvarteret Gamla Kärret.

Kompostjorden och pallkragarna till odlingslotterna kommer från en lokal näringsidkare som har hand om Familjebostäders komposter i Majorna.

Regnvattnet leds ner till tankarna via stuprör från husens tak. Det pumpas upp ur tanken under mark genom en fin gjutjärnspump. Vattnet i tankarna började fyllas på i april. I juni väntar invigning av regnvattenåtervinningen vid den nya uteplatsen bland rabarber och kryddor.

OM Familjebostäder

Familjebostäder i Göteborg AB är ett av Göteborgs allmännyttiga bostadsföretag med drygt 19 000 lägenheter. 

Familjebostäder är en del av Framtidenkoncernen som ingår i Göteborgs Stad

Källa: Familjebostäder.
Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Hållbarhet Miljö Utemiljö Vatten och avlopp
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

OM Familjebostäder

Familjebostäder i Göteborg AB är ett av Göteborgs allmännyttiga bostadsföretag med drygt 19 000 lägenheter. 

Familjebostäder är en del av Framtidenkoncernen som ingår i Göteborgs Stad

Källa: Familjebostäder.