Antalet extremvarma dagar förväntas öka kraftigt. Fastighetsägarna har tillsammans med WSP tagit fram en prognos över antalet extremvarma dagar i samtliga svenska tätorter med över 20 000 invånare. Prognosen bygger på data från SMHI och gäller för perioden 2071 till 2100 samt förutsätter att utsläppen fortsätter att öka.
Varmast kommer det framöver att bli på östkusten, säger prognosen. 70 år framåt i tiden beräknas Karlskrona ha över 69 dygn per år då temperaturen går över 25 grader per år. Vilket är flest av samtliga tätorter. På andra plats kommer Lidingö med 63,7 dygn och på tredje plats Kristianstad med 61,8 dygn.
Den kraftigaste procentuella ökningen sker dock i Norrland. I Luleå förväntas antalet högsommardagar öka med över 1 000 procent. Även i Umeå väntas ökningen bli 901 procent och i Piteå 805 procent fler heta dagar per år.
Långvariga värmeböljor ställer stora krav på både bostäder och lokaler för att inte orsaka hälsorisker av de höga temperaturerna. Ligger fastigheten i en sänka eller är särskilt solutsatt påverkas den ännu mer av höga temperaturer som överstiger de 28 grader som Folkhälsomyndigheten anser som gränsvärde vid extrem värme i bostäder.
Höga temperaturer över tid kan också skada fastigheter genom att orsaka sprickbildningar på fasaden och sättningar i marken. Dessutom bidrar hettan till ökad brandrisk i hela samhället.
– Här behöver vi hjälpas åt för att få till ett strategiskt arbete med tekniska lösningar och grundlig analys för att hantera risker och förebygga problemen, säger David Björnberg, omvärldsanalytiker på Fastighetsägarna GFR på deras hemsida.
Ansvaret för klimatanpassningen ligger delvis på kommunerna, men fastighetsägare har också ett långtgående ansvar att skydda sina fastigheter. Effektiva åtgärder mot värmeböljor kräver en grundlig analys av fastigheten och dess läge, anser prognosmakarna.
Som fastighetsägare till en utsatt fastighet behövs långsiktiga åtgärder. Det kan handla om förbättrad ventilation och solavskärmning. Men även boende och lokalhyresgäster kan bidra för att undvika förhöjda inomhustemperaturer.
Rapporten om högsommarvärme kommer att publiceras under sommaren.