Publikationen "Vägledning vid bedömning av ytkvalitet hos KL-trä" riktar sig främst till beställare, projektledare, arkitekter och inköpare och ska fungera som hjälp vid bedömning av KL-träs ytkvalitet. Men även besiktningspersoner och entreprenörer kan använda stödet vid projketslut.
– Med den ökande användningen av KL-trä uppstår allt oftare frågor om vilken ytkvalitet kunden kan förvänta sig, inte minst i byggnader där man väljer att ha synliga KL-träytor, säger Patrice Godonou, standardiseringsansvarig på Svenskt Trä i ett pressmeddelande.
Vid besiktning ska vägledningen kunna hjälpa till att bedöma sprickor och ytkvalitet i KL-trä.
– Det händer att slutanvändare kontaktar materialleverantören när byggnaden har varit i bruk under en tid, för att ställa frågor om utseendeförändringar som uppstått. Även vissa besiktningspersoner undrar ibland över hur de ska utvärdera KL-träytor i samband med slutbesiktning. I de fallen kommer den här publikationen att vara en bra vägledning, säger Patrice Godonou.
Materialet kan också användas som ett underlag inför upphandling och i förfrågningar. Svenskt trä säger att det också ska minska antalet reklamationsärenden.