Varan har lagts till i varukorgen

Spara pengar med sensorer på fönster

Teknik 23 jan
33190279-school-building
Personalen på skolan sparar tid och behöver inte gå runt och kolla att alla fönster är stängda innan de går hem. Foto: Mostphotos
Med hjälp av sensorer på skolans fönster kan el och pengar sparas och risken för skadegörelse minskas. Den digitala tjänsten bidrar till att 11 skolor sparar cirka 250 000 till 300 000 kronor per år.

Det är lätt hänt att någon öppnar fönster på skolan och glömmer att stänga dem vid arbetsdagens slut. För att hantera problemet har Helsingborgs stad börjat använda en ny digital sensortjänst.

Tjänsten fungerar så att uppkopplade batteridrivna sensorer sätts på de fönster som går att öppna i skolbyggnaden. Sensorerna är kopplade till stadens nätverk. Personalen kan sedan se vilka fönster som är öppna med hjälp av webb och mobil. I stället för att kolla alla fönster innan de går hem kan de gå direkt och stänga de fönster som behövs.

Kostnader för utryckning från larmbolag

Tjänsten bidrar även till ökad trygghet och minskar risken för inbrott och skadegörelse samt att elförbrukningen kan minskas.

– Genom att använda tjänsten minimerar staden kostnaderna för uttryckning och bevakning från larmbolag, säger Thomas Huldt, verksamhetsutvecklare och IOT-produktägare på digitaliseringsavdelningen i Helsingborgs stad på deras hemsida.

Tjänsten har tagits fram av Helsingborgs stad, i samarbete med företaget Pingday.

Bevaka ämnen i artikeln

Teknik Energieffektivisering Hållbarhet Lokaler Säkerhet- och larmsystem
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter