Varan har lagts till i varukorgen
Återbruk av byggmaterial utsedd till Årets bok
vinnare-och-jury-arets-bok-2022
Vinnarna Martina Strand Nyhlin och Johanna Åfreds omgivna av juryn Viktoria Edelman, Lars Kaijser, Rikard Silverfur och Herman Arfwedson. Foto: Lina Harbom Hedberg
Vinnaren i samhällsbyggnadssektorns Årets bok 2022 har utsetts. Det blev Återbruk av byggmaterial, skriven av Martina Strand Nyhlin och Johanna Åfreds, som tog hem titeln. Priset delas ut av Svensk Byggtjänst.

Varje år utses en av Svensk Byggtjänsts egenproducerade böcker till Årets bok av en jury bestående av representanter från byggbranschen.

För att en bok ska bli nominerad till tävlingen behöver den uppfylla ett antal kriterier. Boken ska fylla en kunskapslucka, all information ska vara pedagogiskt presenterad och den ska ha långsiktig betydelse för samhällsbyggnadssektorn.

Vinnare

Av de fyra böcker som nominerats till 2022 års upplaga av tävlingen har Återbruk av byggmaterial, skriven av Johanna Åfreds och Martina Strand Nyhlin, utsetts till vinnare. Prisutdelningen genomfördes under onsdagskvällen i Svensk Byggtjänsts lokaler.

Boken Återbruk av byggmaterial presenterar goda exempel på hur man konkret har arbetat med återbruk i en mängd inspirerande projekt inom bygg-och fastighetsbranschen. Den ger en nulägesanalys, diskuterar hinder och lösningar för återbruk samt beskriver materialens potential.

Byggkoll har tidigare uppmärksammat boken i en film där författarna berättar mer om innehållet.

Jury och motivering

Juryn presenterade följande motivering för sitt val av vinnare.

Står vi inför ett genombrott för återbruk av byggmaterial i större skala? Med den här boken blir vi övertygade om att det är möjligt! En högaktuell och angelägen bok som på ett lättillgängligt och välformulerat sätt inspirerar och engagerar, förklarar och reder ut. Här presenteras möjligheter såväl som hinder, från återbruk av planlösningar till återbruk av växter, i en komplett framställning. Boken bjuder på erfarenheter och goda exempel som vi hoppas att hela branschen tar del och inspireras av.

Årets jury bestod av:

  • Viktoria Edelman, Advokat och delägare på AG Advokat.
  • Lars Kaijser, Informatör för Bygginfo på Svensk Byggtjänst.
  • Herman Arfwedson, Arkitekt SAR/MSA på arkitektbyrån Andersson Arfwedson.
  • Rikard Silverfur, Chef för Utveckling & Hållbarhet på branschorganisationen Fastighetsägarna Sverige.

Övriga nominerade

Förutom vinnaren var övriga tre böcker nominerade:

  • ABK 09 i praktiken, skriven av Helena Dahlberg och Henrik Rosenqvist.
  • Puts – Utseende, funktion, beständighet, skriven av Per Arne Ivarsson.
  • Bygg för fler! Agenda för bostadsbyggande, skriven av Henrik Melkstam och Mikael Sjölund.
Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Miljö
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter