Varan har lagts till i varukorgen
Vägarbetare testar kroppskameror
Arbetsmiljö 22 feb
kroppskameror-svevia
Enligt Svevia finns det studier som visar att kroppskameror fungera bra i förebyggande syfte och minskar risken för incidenter. Foto: Mikael Sjöberg
För att öka tryggheten testar Svevia kroppskameror på vägarbetare och kameror i arbetsfordon.

Arbetare har i undersökningar uppgett att den upplevda arbetsmiljön vid vägarbeten försämrats under de senaste tio åren. Framför allt på grund av att trafikanterna upplevs mer stressade och aggressiva.

Flaggvakter och de som utför drift- och underhållsarbeten i tätorter har varit särskilt utsatta för påhopp, hot och våld. Nu testar personal från Svevia system med kroppskameror och kameror i arbetsfordon. De som testar är flaggvakter i Göteborg och driftpersonal i Stockholm.

– Vi vill öka våra medarbetares trygghet och på sikt skapa en allmän medvetenhet i samhället om att även vägarbetare kan ha kroppskameror på sig. En medvetenhet som ska förebygga och förhindra brott, och göra att allmänheten får ett mer respektfullt beteende, säger Andreas Bäckström, verksamhetsutvecklare på Svevia, i ett pressmeddelande.

Enligt företaget är kamerorna tänkt att i första hand fungera i förebyggande syfte, inte att dokumentera brott och trakasserier. Projektet stöds av SBUF, Svenska byggbranschens utvecklingsfond, och ska pågå till i slutet av sommaren 2023.

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö Teknik Vägar och gator
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter