Varan har lagts till i varukorgen
Trädet som ska generera el
Elproduktion 7 feb
Sol- och vindträdet i Göteborg
I stället för löv och blad roterar trettio gröna vindturbiner samtidigt som tjugo mindre solpaneler fångar solens strålar. Foto: Familjebostäder
Ett sol- och vindträd har rests i Göteborg. Det samlar in energi genom sina solpaneler och vindturbiner.

Det nio meter höga och tio meter breda sol- och vindträdet sträcker ut sina grenar och står rotad med en stadig stam. Men i stället för löv har trädet tjugo solpaneler och trettio vindturbiner.

Trädet är en del av Familjebostäders klimatsatsning. Det är producerat i samarbete med Naturvårdsverket.

– Vi är jätteglada över att kunna testa nya och alternativa sätt för att ta vara på den energi som naturen ger, säger Familjebostäders projektledare Ellen Johnsson, i ett pressmeddelande.

Trädet är det största i sitt slag i Sverige. Det kan generera el dygnet runt och elen leds till en tvättstuga i närheten.

Om trädet ger hälften av sin maximala effekt, 5 kW, under cirka 8 000 timmar blir det 40 000 kWh om året. Det motsvarar ungefär tio lägenheters energiförbrukning på ett år.

– Detta är en tidig uppskattning och något som vi kommer följa upp och utvärdera. Utfallet kan säkert variera mellan 20 000 och 40 000 kWh, säger Ellen Johnsson.

Trädet har placerats bland bostadshusen i Eriksbo i Göteborg och ska inte ge ifrån sig buller eller störande ljud. Familjebostäder hoppas att de ska kunna resa liknande klimatträd på andra områden.

Bevaka ämnen i artikeln

Elproduktion Eldistribution Energi Hållbarhet
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter