Varan har lagts till i varukorgen
Satsar på centrum för vägforskning
motorvagen-till-nynashamn
Vägnätet står inför flera utmaningar som kommer att utforskas i det nya vägforskningscentret. Foto: Johan Bjurer/Mostphotos
Ett nytt kompetenscentrum för vägteknik tar form. Trafikverket kommer att finansiera satsningen.

Kompetenscentrum för vägteknik, KCV, är tänkt att säkerställa att det för Trafikverket och branschen finns förutsättningar att ta del av och förstå ny teknik, nya material och arbetssätt.  

Trafikverket ser flera utmaningar i infrastrukturen som behöver utforskas mer. Allt ifrån allt fler transporter på ett allt äldre vägnät till uppkopplade fordon, klimatförändringarnas påverkan på vägarna och automatiserade transporter. 

Trafikverket har beslutat att under perioden 2023 till 2034 finansiera centret med upp till 40 miljoner kronor årligen. Lunds tekniska högskola kommer att vara koordinator för KCV. Forskare från Kungliga tekniska högskolan, Chalmers, Luleå tekniska universitet och forskningsinstitutet VTI kommer också delta i arbetet.

– För att åstadkomma ett effektivt och hållbart vägbyggande och vägunderhåll måste ny teknik förstås och nya lösningar tillämpas. Samtidigt utvecklas mycket i andra sektorer och i andra länder, vilket kräver en ständig förmågeutveckling för att anpassa och omsätta detta för svenska vägars behov, säger Robert Karlsson, ämnessamordnare för vägteknik på Trafikverket, i en kommentar på myndighetens hemsida.

Centrets hemsida är nu under uppbyggnad och förhoppningen är att den ska vara klar till sommaren.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Forskning Teknik Vägar och gator
Fackområden

Anläggning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial