Varan har lagts till i varukorgen
Hållbart fokus i nyrenoverat kommunhus
Hållbarhet 14 feb
sollentuna_kommunhus
Sollentuna kommunhus har återinvigts efter den tre år långa renoveringen. Foto: Sollentuna kommun
Renoveringen av Turebergshuset, Sollentuna kommunhus, har haft ett stort fokus på hållbarhet och minskad energianvändning. Solpaneler, ny energisnål teknik och hållbara materialval var några av satsningarna.

Byggnadens betongstomme i 17 våningar finns kvar, men annars har mycket bytts ut. Husets tekniska system för ventilation, värme, vatten och avlopp var energikrävande och uttjänta, vilket skapat problem under flera år med vattenläckor, stopp i avloppen och dålig luft. 

Nu har huset nya ventilationsaggregat, ny ledbelysning och modern styrteknik, som tillsammans med ny isolering i ytterväggar, nya fönster och bättre isolerat tak kommer att dra betydligt mindre energi i framtiden. På taket finns cirka 250 kvadratmeter solceller, totalt 149 paneler. Tillsammans kan de alstra upp till 59 kW eleffekt eller cirka 48 000 kWh per år, vilket motsvarar ungefär 25 procent av Turebergshusets elbehov.

− En av de viktigaste delarna i renoveringen var att det färdigrenoverade huset skulle ha en betydligt lägre energikonsumtion. Genom smart planering och användandet av ny teknik är energibehoven drygt en tredjedel av det ursprungliga behovet, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Hållbara material och flexibel planlösning

Den nya planlösningen har haft som utgångspunkt att den ska vara flexibel och inte behöva förändras eller byggas om under en lång tid framöver. Vare sig omorganisationer, valresultat eller andra förändringar i kommunen – eller för den delen andra hyresgäster – ska behöva förändra lokaler eller installationer framöver.

Med hållbara materialval med mycket trä, mattor av återvunnet material och moderna ljudabsorbenter har dessutom arbetsmiljön blivit betydligt bättre för de nära 1 000 personer som arbetar i huset.

Återbruk både ute och inne

Byggnadens material med en nästan oändlig livslängd som sten och stål har lagats och sparats. De gamla trapphusen är i princip intakta, med ommålade räcken och polerade stentrappor som kompletterats med de kontrastfärgade avslut som krävs för tillgängligheten i ett modernt hus.

De stenhällar som låg på torget där utbyggnaden för entré och bibliotek står har tagits emot och återanvänts av ett annat byggprojekt.

Kommunen har också satsat på att återbruka så mycket av husets befintliga möbler som möjligt.

Bevaka ämnen i artikeln

Hållbarhet Energieffektivisering
Fackområden

Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter