Varan har lagts till i varukorgen
Framtidens norrländska elsystem ska studeras
elbehov-norrbotten
Power Circle och Energikontor i Norr ska undersöka hur framtidens elbehov i Norrbotten ska kunna hanteras. Foto: Maria Groth
Elbehovet kommer att öka i Norrbotten i takt med elektrifieringen av industri och samhälle. Nu påbörjas två förstudier som bland annat ska undersöka hur vanligt det är med överbokningar i elsystemet.

Intresseorganisationen Power Circle och Energikontor i Norr kommer gemensamt att undersöka framtidens elsystem i Norrbotten. En av frågorna som ska få svar är om det går att skapa ett verktyg som skulle kunna användas för att förutse framtida problem, ett scenarioverktyg.

– Det ska bli intressant att undersöka vilka utmaningar aktörer i Norrbotten står inför och kartlägga vilket behov det finns för att utveckla ett verktyg som möjliggör för proaktivt arbete och samverkan i Norrbotten. Speciellt med tanke på den stora elektrifiering som är på gång i regionen, säger projektledaren Jesper Werneskog på Power Circle i ett pressmeddelande.

Förstudien omfattar också en undersökning av överbokningar, eller luftbokningar, i elnätet. Det kan till exempel handla om att aktörer har större effektanslutning än nödvändigt.

Förstudien heter ”2 möjligheter för ett effektivare elsystem” och ska vara avslutat 31 augusti i år. Det finansieras av Region Norrbotten.

ingar-lindholm
Ingar Lindholm
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Bevaka ämnen i artikeln

Eldistribution Energi
Fackområden

El & Tele
Mer i ämnet

Fler nyheter