Varan har lagts till i varukorgen

Stora skillnader i kommuners ledtider för byggande

1398746-plans-and-gear
Initiativet Bygg i Tid vill inspirera fler kommuner att förbättra sitt arbete för att korta ledtiderna. Vilket påverkar möjligheterna att pressa byggkostnaderna. Foto: Mostphotos
Nationellt Ledtidsindex har lanserats. Det är en ny årlig kartläggning av detaljplane- och bygglovsprocesserna som visar på stora skillnader i effektivitet mellan landets kommuner.

Det är fastighetsägarna som tillsammans med Initiativet Bygg i Tid och Byggföretagen har tagit fram Nationellt Ledtidsindex. Rapporten visar på vikten av effektiva arbetssätt. Hur kommunen arbetar med bygglov och detaljplaner för flerbostadshus har stor betydelse för hur lång tid det tar.

Rapporten visar på orimligt stora skillnader mellan olika kommuner och på behovet av transparens och standardiserade data för att kunna mäta, jämföra och förbättra. Men den visar samtidigt att det finns kommuner som kommit längre och funnit arbetssätt som är mer effektiva.

Effektivaste kommunerna

Till grund för Nationellt Ledtidsindex ligger en studie av ett antal variabler i 48 kommuner, som tillsammans huserar 56 procent av landets befolkning.

Vinnare av Nationellt Ledtidsindex 2023 är Trosa, Kalmar och Gävle.

Högst index fick Trosa, som också hamnade överst på prispallen i kategorin små kommuner. I kategorierna medelstora respektive stora kommuner vann Kalmar och Gävle. Lund fick ett särskilt hedersomnämnande för att ha visat att ledtider kan förkortas och kostnadseffektivitet uppnås oavsett storlek på kommun och mängd av ansökningar.

Gemensamt för många av de mest framgångsrika kommunerna är att de har en uttalad strategi för att bli bättre och organisera sitt arbete därefter.

Bevaka ämnen i artikeln

Lov och tillsyn Bestämmelser Juridik Samverkan
Fackområden

Förvaltning Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter