Med luftkollektorerna kan borrhålslagret återladdas med omkring 4 000 MHw per år. Arkivfoto: Tobias Sterner
I nya stadsdelen Sigtuna stadsängar värms byggnaderna genom en närvärmeanläggning. Två år har gått sedan anläggningen började användas, med goda resultat.
Sommaren 2021 besökte Byggkoll området Sigtuna stadsängar. Målet är att det ska bli Sveriges mest hållbara stadsdel. För att nå dit har bland annat en närvärmeanläggning från Eon byggts. Den är baserad på geoenergi och luftvärme via uteluftskollektorer och ska förse de omkring 900 planerade bostäde
Fortsätt att läsa - prova 14 dagar utan kostnad
Prova Byggkoll i 14 dagar utan kostnad. Få tillgång till den senaste informationen om hur lagar, regler, hållbarhet och ny teknik påverkar dig och dina kunders verksamhet.
Bergvärmepumpar, luftkollektorer och ett modernt lågvärmenät. "Vårt mål är att Sigtuna stadsängar ska bli landets mest hållbara stadsdel," säger Tomas Borg affärsingenjör på E.ON.
I en nästan 100 år gammal fastighet i centrala Stockholm har man med hjälp av miljövänlig borrteknik skapat ett marklager där värme och kyla lagras mellan årstiderna.
Solvärmen kan ökas med cirka femtio procent om styrande givare mäter omgivningstemperatur istället för hybridernas inloppstemperatur. Det visar en utvärdering av ett sol- och geoenergisystem i Kungälv.
Andreas Holmgren tog de första stegen för att bilda klimatinitiativet LFM30 i Malmö. Möt en driven och drivande hållbarhetschef, som har testat att låta AI klimatberäkna ett stambyte.
Svensk Ventilation har tagit fram en broschyr med tips om hur fastighetsägare kan gå till väga för att spara energi och energieffektivisera sitt ventilationssystem.