Arbetet beräknas ta ungefär tre veckor och kommer att genomföras med hjälp av en laserskanner och en kamera med möjlighet att fotografera i 360 graders vinkel. Lasern kan hämta information på ett avstånd av 400 meter och kan fånga upp alla sidor av ett träds krona och stam, även om bilen bara kör på en sida av det.
Utrustningen fungerar i farter upp till 50 kilometer i timmen. Artificiell intelligens ska sedan identifiera träden, bland annat med uppgifter om stamdiameter, trädets höjd, kronbredd och frihöjd till kronan.
Skanningen fungerar dock bara vid uppehållsväder. Bearbetningen med hjälp av AI beräknas ta två till tre månader. Arborister ska sedan kvalitetssäkra data.
– Det kommer att spara oss mycket tid och pengar att ha all information tillgänglig. För att ta ett exempel: ekonomisk värdering är idag en tjänst som vi måste beställa varje gång träd behöver fällas på grund av byggnation eller när någon utan lov fällt ett träd som tillhör staden. Här får vi värdet direkt, säger Maria Vallerborn, landskapsingenjör på fastighets- och gatukontorets park- och gatumiljöenhet, i ett pressmeddelande.
Trädinventeringen förväntas kunna få stor betydelse i det dagliga arbetet. Till exempel vid bedömning av träds hälsa och vitalitet samt vid planering av åtgärder.