Varan har lagts till i varukorgen
Så ska unga lockas till fastighetsbranschen
18076008-multiethnic-group-of-smiling-young-friends-sitting-and
Insatser som gör yrken inom fastighetsbranschen mer tillgängliga digitalt kan vara en effektiv åtgärd för att göra branschen mer känd. Foto: Mostphotos
Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd har undersökt ungas kännedom och attityd till fastighetsbranschen. Generellt har unga låg kännedom om vad det innebär att arbeta i branschen.  

Det är på uppdrag av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd, FU, som ungdomsbarometern om ungas kännedom och attityd till fastighetsbranschen har tagits fram.

När unga tänker på fastighetsbranschen tänker de i första hand på fastighetsmäklare och inte på några av de yrken som kanske tydligare finner sig inom ramarna för branschen i stort.

VVS - och fastighetsprogrammet är det gymnasieprogram som kommer näst längst ned på listan av de gymnasieprogram som unga känner till. Programmet kopplas främst till rörmokare och inte till fastigheter.

Enligt FU står branschen inför två utmaningar.

Det gäller att:

  • Bredda kunskapen generellt om vad fastighetsbranschen gör.
  • Sprid kännedomen bland både ungdomar och unga vuxna, gärna digitalt och i sociala medier där många unga befinner sig och söker kunskap.

Locka de som söker ingenjörsutbildningar

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd ser en möjlighet att locka fler unga till fastighetsbranschen genom att trycka på sådant som unga själva uppger att de värderar; som trygga anställningar, bra arbetstider och utvecklingspotential.

Andra intressanta vägar in för fastighetsbranschen kan vara att locka de som idag söker sig till ingenjörsutbildningar. Att de istället ska vilja bli till exempel fastighetstekniker, då dessa grupper visar på ett tydligt överlapp.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Utbildning Kompetens Jämställdhet och mångfald
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial