Varan har lagts till i varukorgen
Ökade kostnader för solelproducenter
solceller-pa-flerbostadshus
Många villaägare, bostadsrättsföreningar och företag kommer få ökade kostnader när de måste betala full nätavgift. Foto: Mostphotos/Michael Folmer
Energimarknadsinspektionen anser att småskaliga elproducenter inte längre ska få reducerad nätavgift. Anledningen är att det inte är förenligt med EU:s elmarknadsförordning.

Enligt den svenska ellagen har småskaliga elproducenter, de som producerar mindre än 1 500 kW, rätt att få en reducerad eller slopad nätavgift för att mata in el på nätet. Något som gynnat många villaägare med solceller på taket.

Enligt EU:s elmarknadsförordning ska dock varje producent bära sina egna kostnader. Det betyder att den aktör som ger upphov till en kostnad också ska betala för den. Kostnaderna ska inte belasta andra nätanvändare, till exempel i form av högre elnätsavgifter.

Eftersom EU-rätt har företräde framför svensk lagstiftning anser Energimarknadsinspektionen att bestämmelserna i ellagen, om reducerad nätavgift, inte får tillämpas.

Branschföreningen Svensk Solenergi bedömer att detta kan påverka åtminstone 130 000 villaägare, bostadsrättsföreningar och företag.

– Att i dessa tider av ekonomisk oro bädda för ytterligare höjda kostnader för elproducenterna är allvarligt. Både Sverige och EU vill göra det enklare och mer förmånligt för alla som använder sina tak till solel. Därför är det mycket förvånande att Energimarknadsinspektionen föreslår en försämring, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi, i ett pressmeddelande.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bestämmelser Elproduktion Energi
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial