Rapporten ”Lönsamhet vid effektivisering - Så påverkas kostnaderna vid minskning av behov av fjärrvärme-, el- och vattenanvändning samt hushållsavfall” är ett tillägg till den årliga Nils Holgersson-undersökningen där avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets alla kommuner kartläggs.
I rapporten analyseras hur kostnaden för de olika nyttigheterna påverkas när behovet av dem minskas med 25 procent. Jämförelsen omfattar 30 av Sveriges största kommuner samt Gotland.
– Effektivrapporten visar att det råder stora skillnader mellan kommuner, de stora variationerna i taxor och lönsamhet försvårar för Sverige att energieffektivisera sitt flerbostadshusbestånd, säger Louise Wall, ordförande Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.
Störst lönsamhet av effektivisering finns inom el-området. Det kan dock skilja 135 procent på värdet av en effektivisering. Detta beror på prisnivån mellan de olika elområdena samt hur elnätsavgiften är uppbyggd.
En annan iakttagelse i rapporten är att priserna inom fjärrvärme och el fokuserar alltmer på effekt. Detta ställer fastighetsägarna i en utmanande sits, menar Louise Wall, eftersom mål och styrmedel för effektivisering uttrycks i energimängd.
Organisationerna som står bakom rapporten är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta.