Generellt använder en större byggarbetsplats mycket ström. Att förse en etablering med direktverkande el kan ibland vara komplicerat och dyrt, med en mängd långa kablar och kopplingsskåp som fördelar ström till byggbodarna.
Ikano Bostad har tillsammans med solenergiföretaget Watts2You tagit fram en ny lösning för solceller på byggbodarna som nu testas i ett pilotprojekt. Projektet är ett led i Ikano Bostads mål att uppnå en klimatneutral verksamhet redan till år 2030.
– Inom ramen för det här målet finns det ett koncept som vi tagit fram om hur vi ska ha hållbara arbetsplatser. Det konceptet rymmer allt från hur vi kan effektivisera vårt avfall och våra transporter till hur vi kan minimera klimatavtrycket i den tillfälliga etableringen vi ställer upp, säger Mikael Hallengren, produktionschef på Ikano Bostad.
Solcellerna sitter monterade på en stålram som är tillverkad i en fackverkskonstruktion. Ramen har måtten av en standardbyggbod och formen av ett sadeltak. Den lyfts upp och monteras i de ordinarie fästen som finns på byggbodens tak.
– Att använda solceller på byggarbetsplatser är inget nytt men att kunna återanvända och flytta solcellerna mellan byggarbetsplatserna ser vi som en långsiktig, miljövänlig lösning på riktigt, säger Mikael Hallengren.
I slutet av februari installerades de tre första enheterna på Ikano Bostads byggbodar i Elinegård i Malmö. Varje enhet producerar cirka 4 000 kWh per år. Den robusta konstruktionen gör att solcellerna går att skicka vidare till nästa byggarbetsplats när bygget är klart.
Modulerna går att stapla på ett stativ så att de är lättare att transportera och att man kan få med sig flera när man transporterar dem mellan arbetsplatserna.
– Under de två månader som modulerna suttit på plats har de fungerat bra. Det var dessutom ett väldigt smidigt montage när de kom. Bara lyfta på plats och koppla in, säger Mikael Hallengren.
Ikano Bostad tittar även på andra lösningar när det gäller att nyttja solceller vid byggprocessen.
– På våra hyresrättsprojekt har vi som målsättning att alltid montera solceller på taken. Vi har börjat titta på om det går att använda de solcellsmoduler som ska monteras på byggnadens tak även i byggskedet. Kan man montera dem tidigare på något sätt, innan taket är färdigt, och använda dem under byggskedet? Det är vi väldigt intresserade av, men vi har inte kommit fram till något ännu, säger Mikael Hallengren.