Varan har lagts till i varukorgen
Över 2 000 sökande till satsning för fler kvinnor i byggbranschen
byggåret peab
Projektet Byggåret ska göra branschen mer jämställd. Foto: Peab
2 400 kandidater sökte till Peabs lärlingsprogram för kvinnor. Intresset blev större än väntat och nu påbörjas rekryteringen.

Byggkoll har tidigare skrivit om Peabs satsning Byggåret – ett lärlingsprogram som ska göra byggbranschen mer jämställd. Peab satsar drygt 30 miljoner kronor på programmet och intresset var stort. 2 400 personer sökte utbildningen, något som förvånade Peabs affärsområdeschef bygg, Stefan Danielsson.

– Det här är ju en fantastisk siffra och långt över våra förväntningar. Det visar tydligt på ett ökat intresse bland kvinnor för byggbranschen, säger han i ett pressmeddelande.

Genom Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår för kvinnor som vill testa något nytt. Totalt handlar det om ett 50-tal lärlingsplatser som finns belägna i 17 städer i landet.

När programdeltagarna avslutat Byggåret har de genomgått en grundutbildning med både teori och praktik. De kan därefter arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare.

− Att intresset för att gå Byggåret blev så stort visar så tydligt att det finns ett stort behov av fler lärlingsplatser i branschen och det känns fantastiskt att vi på Peab kan dra vårt strå till stacken för att komma en bit på vägen till en mer jämställd byggbransch. Vi hoppas så klart också att de som inte får en plats på Byggåret i år kan söka sig till någon av våra branschkollegor, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef anläggning på Peab, i ett pressmeddelande.

Byggåret startar i september 2023.

Bevaka ämnen i artikeln

Jämställdhet och mångfald Utbildning Utredning och program Kompetens Hållbarhet Arbetsmiljö
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter