Varan har lagts till i varukorgen
Sweco och White vinner Svenska Ljuspriset
Belysning 14 sep 2022
vinnarna-av-svenska-ljuspriset-2021
Vinnarna av Svenska Ljuspriset 2021 Foto: Belysningsbranschen
Kungliga Vetenskapsakademien och Sundbybergs kyrka är de två vinnande belysningsprojekten i årets upplaga av Svenska Ljuspriset. Tävlingen har två klasser, en för interiör- och en för exteriörprojekt.

Utmärkelsen Svenska Ljuspriset ges till projekt där ljus och belysning använts på ett föredömligt sätt för att skapa en bra belysning för både människa och miljö samt för att lyfta fram byggnadens eller platsens identitet och karaktär och dess arkitektur. Tävlingen har sedan förra året två klasser, en för interiör- och en för exteriörprojekt. Nu har vinnarna för projekt färdigställda under 2021 korats.

Vinnare interiör

Ljussättningen i Kungliga Vetenskapsakademien är vinnare av interiörkategorin. Juryn ansåg att Swecos ljusdesigners och arkitekter lyckades ta det ikoniska 1900-tals huset in i framtiden med kreativ ljusdesign utan att tumma på husets kvaliteter. Ljusteamets vision med projektet var att utforma moderna ljusmiljöer som skapar en illusion av att de äldre historiska armaturerna gör jobbet. Man har även använt sig av återbrukade armaturer.

– Våra ljusdesigners och arkitekter möttes av många utmaningar då delar av huset är från tidigt 1900-tal. Att komma in med så mycket ny modern belysning och teknik utan att göra inverkan på byggnadens kvaliteter krävde innovation på hög nivå. Vi är mycket glada över priset, säger David Neuschütz, regionchef för Stockholm hos Sweco Architects, i en kommentar på Swecos hemsida.

Vinnare exteriör

I exteriörklassen var det Sundbybergs kyrka och kyrkopark som tog hem priset. Belysningsplanerare har White arkitekter varit.

Projektets ambition har varit att skapa en mer hållbar ljusmiljö utifrån flera olika aspekter. Utöver att lyfta fram kyrkans arkitektur och kulturvärden och stärka tryggheten och tillgängligheten i parken så bidrar den nya belysningen till en stor sänkning av energianvändningen och minskar mängden ljusföroreningar.

– Vi är inne i en omställning där vi i högre utsträckning behöver beakta belysningens negativa påverkan på naturen och våga göra nya prioriteringar. För mig är den franska lagstiftningen mot ljusföroreningar, som bland annat omfattar ett förbud mot att ha fasadbelysning tänd nattetid, en viktig inspiration. Jag ser Sundbybergs kyrka som ett framåtblickande exempel som visar att det går att samtidigt öka tryggheten och minska mängden ljusföroreningar, säger Clara Fraenkel, ansvarig ljusdesigner, i en kommentar på Whites hemsida.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Belysning Arkitektur Elinstallation Teknik
Fackområden

El & Tele Förvaltning Husbyggnad Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial