Enligt IVL Svenska Miljöinstitutets beräkningar finns det 150 miljoner kvadratmeter plastgolv i offentliga och kommersiella byggnader runt om i Sverige. Trots att det finns konkurrenskraftiga alternativ för att renovera befintliga golv till ursprungligt skick, väljer fastighets- och byggbranschen i stället att årligen byta ut 25 miljoner kvadratmeter golv.
En av dem som valde att renovera golvet i stället för att byta ut det var fastighetsbolaget LJ Fastigheter. En tidigare läkarmottagning i Arvika hade stått tom en längre tid när en intressent ville öppna ett företagshotell i lokalen - men först behövde golvet fixas. Totalt handlade det om 200 kvadratmeter linoleumgolv. Efter att ha övervägt olika alternativ beslutade man att renovera i stället för att riva ut golvmattan.
Golvrenoveringen genomfördes med djuprengöring och applicering av nytt ytskikt som skedde etapp- och rumsvis.
− Att renovera golvet var fördelaktigt både från ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Som fastighetsägare betyder även tidsaspekten mycket, då vi ofta förhåller oss till när hyresgästen ska flytta in, säger Anna Björk, uthyrningschef på LJ Fastigheter, i ett pressmeddelande.
Beslutet om att renovera golvet togs i början av april och i slutet av maj kunde hyresgästerna flytta in.
I en livscykelanalys genomförd av IVL på uppdrag av golvföretaget Bona visar att renovering av befintligt golv minskar koldioxidavtrycket med 78 procent för ett trägolv, hela 92 procent för ett PVC-golv och energibesparingen är 90 procent.
Livscykelanalysen visar även att resursförbrukningen i form av transporter, elanvändning, förbrukningsvaror och material minskar med uppemot 90 procent vid renovering jämfört med nyinstallation.