Varan har lagts till i varukorgen

Förslag på högkostnadsskydd för elpriser

Ekonomi 7 sep 2022
regeringens-presstraff-om-hogkostnadsskydd-for-el
Finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar meddelade regeringens förslag vid en pressträff. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Regeringen vill införa ett högkostnadsskydd för elpriser, för svenska hushåll och företag. Minst 30 miljarder kronor ska återföras antingen genom åtgärder som sänker priserna, sänker nätavgifterna eller ger återbäring till hushållen.

För att hantera konsekvenserna av de höga energipriserna i Europa och Sverige har regeringen gett Svenska kraftnät i uppdrag att ansöka hos Energimarknadsinspektionen om att få använda intäkter från överbelastning i elnätet, så kallade flaskhalsintäkter. Detta för att på kort sikt finansiera nödåtgärder för hushåll och företag. Exakt utformning av åtgärderna ska Svenska kraftnät föreslå och därefter prövar Energimarknadsinspektionen ansökan.

I uppdraget ska Svenska kraftnät bland annat:

  • ta i beaktning hur omvärldsläget och kriget i Ukraina påverkar EU:s energimarknad och hur krisrelaterade prisskillnader mellan elområden i Sverige leder till ökade intäkter från överbelastning.
  • beakta att elpriset är geografiskt betingat och att nödåtgärderna i första hand träffar konsumenter och företag i södra Sverige.
  • ta i beaktning att nödåtgärderna inte får begränsa planerad och framtida elnätsutbyggnad eller andra åtgärder som ökar överföringskapaciteten i elnätet.
  • beskriva på vilket sätt nödåtgärdernas utformning påverkar Svenska kraftnäts ekonomiska mål och förmåga till planering av till exempel nättariffer.
  • ange nödåtgärdernas utformning och kostnad.

– Nu inför vi ett högkostnadsskydd som kommer att innebära att drygt 30 miljarder återbetalas till hushållen. Det är en mycket kraftfull åtgärd som kommer att spela roll på riktigt, säger finansminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Ansökan med skälen för de föreslagna åtgärderna ska ha inkommit till Energimarknadsinspektionen senast den 15 november 2022.

Bevaka ämnen i artikeln

Ekonomi Bygg- och energikris Eldistribution Finansiering Kris och beredskap
Fackområden

El & Tele Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter