Varan har lagts till i varukorgen

Domstol: utomhusdel till värmepump inte ett plank

Juridik 19 sep 2022
luftvarmepump-rogerskoog
Byggnationen till värmepumpen är en teknisk anordning, anser mark- och miljööverdomstolen. Foto: Roger Skoog, Mostphotos
En utomhusdel för en värmepump på en fastighet ska inte liknas vid ett plank och kräver därför inte bygglov. Det fastslår Mark- och miljööverdomstolen.

En fastighetsägare i Laholms kommun ansåg att byggandet av en utomhusdel till en värmepump inte krävde bygglov. Men både samhällsbyggnadsnämnden i kommunen, länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen ansåg att det krävdes. I en dom från Mark- och miljööverdomstolen kommer man dock fram till det motsatta.

Varken samhällsbyggnadsnämnden i Laholms kommun eller grannar till fastigheten där värmepumpen installerats ville att tidigare beslut skulle rivas upp.

Inte ett plank

Det krävs idag bygglov för murar och plank, men begreppet plank saknar definition i lagstiftningen. Konstruktionens höjd, längd, utformning, genomsikt och visuella intryck har haft betydelse vid tidigare rättsfall och försök att bedöma vad ett plank är.

Mark- och miljööverdomstolen fastslår att anordningen för värmepumpens utomhusdel i Laholms kommun inte kan ses som ett plank. Därför krävs inte bygglov. I avgörandet konstaterar de att värmepumpens anordning är en teknisk konstruktion med annan funktion än plank har.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Juridik Lov och tillsyn
Fackområden

Husbyggnad VVS
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial