Varan har lagts till i varukorgen

Byggnads hjälper migrantarbetare i Qatar

Arbetsmiljö 27 sep 2022
Fotboll med Qatars flagga.
Arbetare som bygger upp fotbollsarenorna i Qatar far illa. Byggnads vill stötta dem både innan och efter VM. Foto: Mostphotos
Byggnads vill få regimen i Qatars godkännande att bygga ett center för migrantarbetare i landet. Detta för att hjälpa vid upprättandet av arenor till fotbolls-VM 2022. Hittills har en stor mängd arbetare dött i samband med byggnationerna.

Den 21 november inleds fotboll-VM i Qatar. Sedan landet tilldelades mästerskapet har arenor byggts och många arbetare har dött under arbetets gång. Fackförbundet Byggnads har gjort en rad besök och genomfört kontroller av arbetsmiljön och säkerheten.

Sedan i söndags är organisationens ordförande, Johan Lindholm, på plats i Qatar för att få regimens godkännande till att upprätta ett center för migrantarbetarna.

– De här resorna har gjort ett outplånligt intryck på mig. Mötena nattetid med migrantarbetarna är något jag kommer att bära med mig resten av livet. Vi är skyldiga dem att göra allt vi kan för att få den qatariska regimen att förbättra deras villkor, säger han i ett pressmeddelande.

Byggnads vill ge stöd både innan och efter VM. De har, tillsammans med BWI, Building and Wood Worker's International, försökt få FIFA att ställa sig bakom kravet på ett migrantarbetarcenter, utan resultat.

– Migrantarbetarna finns kvar även när den sista bollen har sparkats. Vi måste tänka långsiktigt och bygga strukturer för att värna deras rättigheter även när strålkastarljuset släckts. Vi hade gärna haft FIFA med oss vid förhandlingsbordet men de fortsätter att smyga under radarn och duckar allt ansvar, säger Johan Lindholm.

Bevaka ämnen i artikeln

Arbetsmiljö
Fackområden

Husbyggnad
Mer i ämnet

Fler nyheter