Varan har lagts till i varukorgen
Ny tjänst för att rapportera felaktigt folkbokförda
Bostäder 11 okt 2022
Skatteverket och brevlådor.
Enda sättet att få bukt med brister inom folkbokföringen är att samverka med andra, menar Skatteverket. Foto: Tobias Sterner och Mostphotos
Det ska bli enklare för fastighetsägare att rapportera när de upptäcker felaktigt folkbokförda. Nu finns en ny tjänst för detta hos Skatteverket. Tjänsten är efterfrågad av fastighetsägarna.

Med den nya rapporteringstjänsten hoppas Skatteverket att andelen tips om felaktigt folkbokförda som lämnas in digitalt ska öka. Detta skulle leda till en snabbare och mer effektiv rättning. I dag lämnas fortfarande tre av tio tips på papper.

För fastighetsägare och bostadsbolag

Den nya tjänsten vänder sig framför allt till fastighetsägare och bostadsbolag. Den kräver inte någon inloggning. Under de senaste åren har Skatteverket även öppnat en tjänst där privatpersoner kan rapportera att någon felaktigt folkbokfört sig på deras adress. Samt en tjänst för offentliga aktörer som upptäcker felaktigheter.

– Vi har gjort en kraftsamling för att digitalisera underrättelser om felaktig folkbokföring. Under förra året var det bara 37 procent av alla underrättelser som lämnades digitalt. Nu är det 70 procent. Men vi vill komma ännu längre. Med digitala underrättelser går det snabbare att rätta felen, vilket är bra för alla, säger Jens Lindqvist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Fördjupningsmaterial

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Ekonomi Juridik
Fackområden

Förvaltning
Mer i ämnet

Fler nyheter

Fördjupningsmaterial