Varan har lagts till i varukorgen
Han blir ny bostadsminister
Bostäder 18 okt 2022
andreas-carlson-kd-bostadsminister
Andreas Carlson, KD, är utsedd till ny bostads- och infrastrukturminister. Foto: Riksdagen & Tobias Sterner
Vilka som blir ministrar i Ulf Kristerssons regering har nu bestämts. Nye bostadsministern ska även ha hand om infrastrukturfrågor.

Regeringen bestående av politiker från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har nu presenterats. Statsminister är Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare. På tisdag 18 oktober berättade han vilka politiker som ska ingå i regeringen.

ebba-busch-energiminister Ebba Busch. Foto: Kristdemokraterna

Andreas Carlson blir bostads- och infrastrukturminister i den nya regeringen. Han var från 2010 fram till i slutet av september 2022 riksdagsledamot för Kristdemokraterna och även partiets gruppledare i riksdagen. Ministerposten kommer att vara en del av ett Landsbygds- och infrastrukturdepartement.

Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare, har utsetts till energi- och näringsminister. Hon har varit partiledare sedan 2015 och suttit i riksdagen sedan 2018.

Romina Pourmokthari, ordförande för Liberala ungdomsförbundet och nyvald riksdagsledamot, blir klimat- och miljöminister. Hon blir därmed också den yngsta ministern i Sverige någonsin, 26 år gammal.

romina-pourmokthari-klimat--och-miljominister Romina Pourmokthari. Foto: Riksdagen

Energi- och näringsministern samt klimat- och miljöministern kommer sitta i samma departement, Klimat- och näringslivsdepartementet. 

Förutom statministern själv kommer regeringen bestå av 23 olika ministrar (även kallade statsråd). Av dessa är 12 moderater, 6 är kristdemokrater och 5 är liberaler. 

Bevaka ämnen i artikeln

Bostäder Energi Infrastruktur Miljö
Fackområden

Anläggning El & Tele Förvaltning Husbyggnad VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter