Mellan 2010 och 2020 inträffade 59 dödsolyckor på arbetsplatser i Sverige i samband med att material skulle lossas eller lastas. Det visar statistik från Arbetsmiljöverket som tagits fram till rapporten ”Lasta och lossa säkert”. En studie som finansierat av SBUF, Svenska Byggbranschens utvecklingsfond.
Till rapporten har olyckorna studerats. Den vanligaste orsaken till att en dödsolycka inträffade var att en person blev klämd, näst vanligast var att en person träffades av ett fallande föremål. 33 av de 59 förolyckade personerna var chaufför av transporten.
Studien konstaterar att det kan finnas flera olika orsaker till att en dödsolycka inträffat i samband med lastning eller lossning. Vanligast är att ett arbetssätt utförts felaktigt eller att instruktioner inte följts.
I rapporten listas ett antal lösningar som man menar kan minska frekvensen av den typen av olyckor som studerats. Här är fyra av dem.
En slutsats i rapporten är att upprepade arbetsmoment är en fördel och om fler byggarbetsplatser, kopplat till lastning och lossning, är mer lika varandra kan det reducera risken för olyckor.
Det finns ytterligare guider att ta till hjälp. Branschinitiativet Håll Nollan har flera standarder och guider som kan användas för att få till en säker arbetsmiljö på byggarbetsplatser.
En av dem är Arbetsmiljöguide #5.1-Lossning, som ger stöd och vägledning för att ingen ska skadas vid lossning av leveranser på byggarbetsplatser. Guiden innehåller vägledning vad gäller planering för utformning av byggarbetsplatser som infart, lossningsplats och lossningsbrygga. Det tas också upp hur specifika arbetsuppgifter kan delas ut kopplat till leveranser och kravställning som kan göras av inköparen.