Nätverket Relivs, Resurseffektiv livsmedelshantering, är sedan 2019 ett fördjupningsområde inom Belok. Sedan tidigare har nätverket fokuserat på livsmedelsbutiker och storkök men eftersom kyl- och fryslager också är energiintensiva verksamheter som hanterar livsmedel har en förstudie inom området genomförts.
Syftet med studien var bland annat att samla och sprida kunskap om energifrågor i kyl- och fryslager. Dessutom skulle de viktigaste aktörerna identifieras och potentialen för energieffektivisering utforskas.
En litteraturstudie och intervjuer med erfarenheter från 28 olika personer inom området har genomförts. Enligt förstudien finns det för många osäkerheter för att kunna beräkna total nationell energianvändning och energieffektiviseringspotential för kyl- och fryslager. Detta eftersom energiintensiteten skiljer sig stort beroende på verksamheternas andel kyl-, frys- och torrlager. Med en mer riktad insats skulle detta dock kunna utredas vidare.
Eftersom kyl- och fryslager är välisolerade och ofta innehåller stora mängder kylda varor är den termiska trögheten relativt stor i lagren. Detta gör det möjligt att under korta stunder stänga av eller varva ner kylmaskiner. Med dagens elpriser som i vissa stunder är mycket höga, kan det minska elkostnader.
Det kan även hjälpa till att avlasta och balansera elsystemet vilket kan ge ekonomiska ersättningar.
Den 10 november kommer resultatet av förstudien att presenteras på en digital Relivsträff. Därefter kommer en workshop att hållas om hur resultatet kan tas vidare. Bland annat med avseende på möjligheterna att leverera stödtjänster till elnätet i form av frekvensreglering.