Varan har lagts till i varukorgen
Tekniktävling för bättre energiuppföljning
Energi 4 mar 2022
energiuppfoljning
En tekniktävling ska stimulera utvecklingen av bättre digitala verktyg för energiuppföljning. Foto: Mostphotos
Fastighetsägare ska få bättre digitala verktyg för att följa sin energi- och effektanvändning och öka möjligheten till energieffektivisering. Det är syftet med en ny tekniktävling som lanseras i höst.

Projektet ”Tekniktävling Energiuppföljningssystem” genomförs inom forskningsprogrammet E2B2 och drivs av Fastighetsägarna i nära samarbete med nätverken BeBo och Belok.

Rikard Silverfur är chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna och initiativtagare till tävlingen.

– För att fatta kvalificerade beslut om energi- och effekteffektivisering behöver byggnaders energianvändning mätas, samlas in och analyseras. Det krävs att information och statistik är tydlig och strukturerad för att kunna dra rätt slutsatser, säger han i ett uttalande.

Projektet kommer att pågå under 2022–2023 och ska stimulera utvecklingen av digitala verktyg som underlättar för fastighetsägare att ha kontroll över sin energi- och effektanvändning.

Vinnare utses sommaren 2023

Under våren ska en kravspecifikation till energiuppföljningssystem tas fram som både ska spegla befintliga och kommande utvecklingsbehov. Utifrån kravspecifikationen kommer en tekniktävling att lanseras under hösten 2022.

Tävlingsbidragen kommer sedan att utvärderas under våren 2023 och till sommaren 2023 ska en eller flera vinnare utses.

– Redan 2019 visade en förstudie på ett behov av att utveckla energiuppföljningssystem. När vi nu lanserar en tekniktävling är det med en stor förväntan på IT-leverantörerna att delta för att skapa kundvänliga och effektiva energiuppföljningssystem, säger Rikard Silverfur.

FAKTA Sökes

Just nu sökes fastighetsägare som vill vara med i referensgruppen och bidra med sin kompetens så att rätt krav ställs på bidragen i tekniktävlingen. Kontakta Josep Termens för mer information om detta.  

Bevaka ämnen i artikeln

Energi Energieffektivisering Teknik
Fackområden

Förvaltning VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter

FAKTA Sökes

Just nu sökes fastighetsägare som vill vara med i referensgruppen och bidra med sin kompetens så att rätt krav ställs på bidragen i tekniktävlingen. Kontakta Josep Termens för mer information om detta.