Varan har lagts till i varukorgen
Studiecirklar kan ge energieffektiva småhus
Energieffektivisering 21 mar 2022
huvudbild_hus-vinter
Det finns många småhus i Sverige. Foto: Lars Johansson/Mostphotos
Kan studiecirklar vara en metod för att få fler småhusägare att genomföra energieffektiviserande åtgärder? Det undersöks i en studie.

Totalt sett har småhusbebyggelsen en stor energianvändning och även stor potential att kunna bidra till uppfyllandet av Sveriges energi- och klimatmål.

Med nuvarande renoveringstakt genomgår bara en procent av småhusen energieffektiviserande renovering varje år. En viktig fråga är därför hur renoveringstakten ska kunna ökas.

En studie som genomförs av Anthesis, med finansiering från E2B2, arbetar med att ta fram underlag kring vilka kommunikationsformer som har bästa förutsättningar att leda till att energieffektiviserande åtgärder i småhus genomförs. Det kan till exempel handla om att påverka småhusägares engagemang genom rådgivning, studiecirklar och nudging.

Utforma bättre material

Studien förväntas ge värdefulla kunskaper för morgondagens energi- och klimatrådgivning. Att mäta vilka resultat man kan få av rådgivningen genom att kombinera kunskaperna om energieffektiviserande renoveringar, med metoder hämtade från beteendeekonomi.

Kunskaperna ska bland annat kunna användas för att utforma informations- och undervisningsmaterial som kan leda till ökad renoveringstakt för befintliga småhus.

Bevaka ämnen i artikeln

Energieffektivisering Bostäder Samverkan
Fackområden

Förvaltning VVS Renovering
Mer i ämnet

Fler nyheter